ASYA

Modi, ABD ve Japonya’nın da ötesinde yeni çip ortaklıkları arıyor

Yayınlanma

Çip üreticileri ABD ile Çin arasındaki gerilimin ortasında tedarik zincirlerini yeniden değerlendirirken, Hindistan yarı iletkenle ilgili yatırımları çekmeye çalışıyor.

Geçen hafta sonu batı Hindistan şehri Gandhinagar, SemiconIndia çip kongresine ev sahipliği yaptı.

Hindistan Bilgi Teknolojileri Bakanı, Japonya ve ABD ile ortaklıklar kurduktan sonra çip endüstrisini geliştirmek için daha fazla ikili anlaşma yapmak istediklerini söyledi.

Nikkei Asia’ya konuşan Bakan Ashwini Vaishnaw, Hindistan ile ortaklık kurmakla ilgilenen birçok ülke olduğunu söyledi.

Yeni Delhi’nin ABD ve Japonya ile olanlar gibi daha fazla tedarik zinciri anlaşması isteyip istemediği sorulduğunda “evet” diyen Bakan, “zaman buldukça sizlerle paylaşacağız” ifadesini kullandı.

QUAD güvenlik ittifakın bir parçası olan Hindistan, ABD ve Japonya’dan sonra Avustralya ile de bu alanda bir işbirliğine gidebilir.

ABD ve Japonya ile mutabakat zaptı imzalandı

Geçen ay Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura’nın Hindistan’a yaptığı ziyarette şirketler arasında yarı iletken tedarik zinciri işbirliğini teşvik etmeye yönelik bir mutabakat zaptı imzalanmıştı.

Vaishnaw, “Hindistan ve Japonya’nın birbirini tamamlayıcı güçleri var. Yarı iletken ekosisteminde çok önemli oyuncular olan birçok Japon şirketi var. Hindistan ise dünyadaki hemen hemen her şirket için tasarım yapan 50.000’den fazla tasarım mühendisine sahip” yorumunu yaptı.

Ayrıca mart ayında Hindistan ve ABD, diğer alanların yanı sıra yarı iletken araştırma ve geliştirmeyi kapsayan bir ortaklık için bir mutabakat zaptı imzalamıştı.

Yeni Delhi, hükümetin Make in India üretim girişiminin bir parçası olarak, yerel yarı iletken üretimini ve diğer alanları desteklemek için 2021’de 760 milyar rupi (mevcut oranlarla 9,23 milyar $) değerinde bir paket geliştirdi.

Vaishnaw, “Başbakan [Narendra] Modi hükümeti 2047’ye kadar (Hindistan’ın bağımsızlığının yüzüncü yılı) Hindistan’ı gelişmiş bir ülke yapmaya odaklandı” dedi ve ekledi: “Bu statüye ulaşmak için yapılması gereken her şey yapılmalı.”

Yine de Hindistan’ın elektrik ve su temini dahil altyapısının yerel çip üretiminin büyümesini destekleyip desteklemeyeceği konusunda köklü endişeler var. Vaishnaw bu endişeleri gidermek ve başarı elde etmek için çalışacaklarını ifade etti.

Modi: Çin ve diğer ülkelere alternatif olabiliriz

ABD’li çip üreticisi Micron Technology, haziran ayında Hindistan’da bir fabrika kurmayı planladığını ve üretimin gelecek yıl başlayacağını söyledi.

Vaishnaw, hükümetin destek sağlamakta hızlı olduğunu belirterek, “Micron’un teklifinin onaylanmasından sonraki birkaç hafta içinde onlara arazi tahsis edildi” dedi.

Modi, cuma günü SemiconIndia’da yaptığı konuşmada, Hindistan’ın dijital ve elektronik imalat sektörlerinin “üstel büyümesini” lanse etti.

“Dünyanın en büyük demokrasisinden daha güvenilir bir ortak kim olabilir?” diye soran Modi, ülkesinin Çin’e ve başka yerlere çip üretiminde alternatif olabileceğini vurguladı.

SemiconIndia kongresinde ABD ve Tayvan’dan şirketlerin, üretim yeri olarak Hindistan’a ilgi duyduklarını ifade ettikleri belirtildi. Amerikalı çip üreticisi Advanced Micro Devices, önümüzdeki beş yıl içinde ülkeye 400 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version