DİPLOMASİ

Modi, Trump’la görüşmesine ‘tavizlerle’ geliyor

Yayınlanma

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, perşembe günü Beyaz Saray’da Donald Trump’la görüşecek. Reuters’ın haberine göre Modi görüşmeye, gümrük tarifeleri, yeni iş anlaşmaları ve Çin’e karşı işbirliği konusunda vereceği tavizlerin ABD başkanının beğenisini kazanacağını umarak geliyor.

Başkanlık koltuğuna oturalı henüz bir ay bile olmayan Trump, yeni ticaret anlaşmaları, yatırım ya da kolluk kuvvetlerinden yardım almak için hem dostlarına hem de düşmanlarına karşı gümrük vergisi tehdidini kullanıyor.

Hindistan bir istisna olmayabilir. Trump’ın ilk döneminde Modi ile sıcak bir ilişkisi olmasına rağmen, Hindistan’ı ticaret konusunda “çok büyük bir istismarcı ” olarak nitelendirdi ve çelik ve alüminyum üzerindeki vergileri Hindistan’ı özellikle sert bir şekilde vurdu.

Modi’nin vaatleri

Adlarının açıklanmasını istemeyen Hintli hükümet yetkililerinin Reuters’a aktardığına göre Modi, perşembe günü Beyaz Saray’da yapacağı görüşme öncesinde sıvılaştırılmış doğal gaz, savaş aracı ve jet motoru alımlarının arttırılması gibi vaatlerde bulundu.

Hintli yetkililer ayrıca ticaret müzakereleri, ABD’nin Hindistan’a tarım ihracatı ve nükleer enerji yatırımlarına ilişkin olası anlaşmalar ile elektronik, tıbbi ve cerrahi ekipman ve kimyasallar da dahil olmak üzere en az bir düzine sektörde tarife indirimlerini de değerlendiriyor.

Trump’ın ekibinin düşüncelerini bilen bir başka kişiye göre bu alanlar Hindistan’ın iyileştirme yapması gerektiğine inandığı alanlar.

Özel bir toplantının önizlemesini yaptıkları için ismini vermek istemeyen kaynaklardan biri, Reuters’a, bunun Trump için bir “hediye” olduğunu söyledi.

Çetrefilli konular

Modi ise kasım ayında Adalet Bakanlığı tarafından rüşvet iddiasıyla suçlanan müttefiki milyarder Gautam Adani’nin davasında yardım istiyor.

Arka planda bir başka çetrefilli konu daha olacak: Trump’ın selefi Joe Biden’ın yönetimi sırasında Hindistan istihbaratının ABD’de bir Sih aktiviste suikast planladığı iddiası.

Washington’daki bir düşünce kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin Hindistan programı başkanı Richard Rossow, bu kez gümrük tarifeleri konusunun ön planda olacağını söylüyor.

“Bu bir boks maçı olacak” dedi. “Hindistan’ın birkaç darbe almaya istekli olduğunu düşünüyorum ama bunun da bir sınırı var” diye ekledi.

ABD’nin Hindistan ile 45,6 milyar dolar ticaret açığı var. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre ABD’nin ticaret ağırlıklı ortalama gümrük vergisi oranı Hindistan’ın %12’sine kıyasla yaklaşık %2,2.

Trump yönetimi, ABD’den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi uygulayan tüm ülkelere karşılıklı gümrük vergisi uygulama sözü vererek, küresel ticaret savaşının genişlemesine yönelik korkuları artıracak bir adım attı.

Trump ne istiyor?

Trump izinsiz göç konusunda Hindistan’dan daha fazla yardım istiyor . Bu ülke, teknoloji endüstrisinde çalışma vizesi ile çalışan çok sayıda kişi ve ABD’de yasadışı olarak bulunan diğerleri de dahil olmak üzere, ABD’ye gelen göçmenlerin önemli bir kaynağı.

Planlar hakkında bilgi sahibi iki kişinin Reuters’e verdiği bilgiye göre Modi’nin Washington ziyareti sırasında Elon Musk ile de bire bir görüşmesi bekleniyor. Trump’ın önemli bir müttefiki olan milyarderin Starlink şirketinin Güney Asya pazarına girme teklifi de gündeme gelebilir.

Çin gündemi

Hindistan, Trump’ın yönetimindeki pek çok kişinin ABD’nin en büyük rakibi olarak gördüğü Çin’i engelleme ve çevreleme stratejisi açısından kritik önem taşıyabilir. Hindistan, komşusu Çin’in askeri yığınağına karşı temkinli ve aynı pazarların çoğu için rekabet ediyor.

ABD-Hindistan Stratejik Ortaklık Forumu lobi grubu başkanı Mukesh Aghi’ye göre Modi, Trump’ın Çin ile Hindistan’ı dışlayan bir anlaşma yapmasından da endişe ediyor.

Şu anda Center for a New American Security adlı düşünce kuruluşunda çalışan ve Trump yönetiminin ilk döneminde Beyaz Saray’da Hindistan’a odaklanan eski bir yetkili olan Lisa Curtis, “Konuşmaların çoğu ikili ilişkiler, ticaret, göçmenlik ve savunma alımları üzerine olacak olsa da Çin konusu toplantıya damgasını vuracak” dedi.

Yine de Hindistan, Pekin ile doğrudan karşı karşıya gelmekten kaçınmaya çalışıyor ve büyük uluslararası çatışmalarda taraf seçmekten kaçınmak için “stratejik belirsizlik” dış politikasını sürdürüyor.

Bu yaklaşım aynı zamanda Hindistan’ın, Ukrayna ile savaşta olan Moskova ile ilişkilerini sürdürdüğü anlamına da geliyor. Örneğin Batı, savaşın başlamasından bu yana kendi tüketimini azaltmaya çalışırken Hindistan, Rusya’nın önemli bir enerji tüketicisi olmaya devam etti. Yeni Delhi yönetimi, Batı’nın baskılarına rağmen, müttefiki Rusya’ya yaptırım uygulamadı.

Trump çarşamba günü hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için müzakerelere başlama konusunu görüştü.

ABD-Hindistan görüşmesi, Trump’ın bu görüşmeleri ilerletmek için büyük dış güçlere ne tür bir baskı uygulamak istediğine dair ipuçları sunacak.

Çok Okunanlar

Exit mobile version