Moldova’daki yerel seçimler iktidardaki Eylem ve Dayanışma Partisi için hayal kırıklığı oldu. Partinin adayları 36 kentten 30’unda belediye başkanlığı yarışını kaybetti ve hiçbir ilçe meclisinde oy çoğunluğuna sahip olamadı.
Oyların yüzde 90’ının sayılmasının ardından Merkezi Seçim Komisyonu’ndan gelen ilk verilere göre, eski Devlet Başkanı İgor Dodon’un Sosyalist Partisi, Bizim Parti ve diğer muhalif oluşumların adayları çoğu kent ve ilçe meclisinde önde yer aldı.
Başkent Kişinev’de 305 seçim merkezinden 238’inden gelen tutanakların değerlendirilmesine göre, görevdeki Belediye Başkanı İon Ceban oyların yüzde 51,6’sını alarak önde giderken, iktidar partisinin adayı Lilian Karp yüzde 27 ile ikinci sırada yer aldı.
İkinci büyük kent olan Balti’de ise iktidar partisinin adayı dördüncü oldu. Burada ikinci tur Bizim Parti adayı Aleksandru Petkov ve bağımsız aday Arina Corşicova arasında gerçekleşecek.
Orhei’de ilk turu, adaylığı Moldova’da yasaklı olan Şor partisinin lideri İlan Şor tarafından desteklenen muhalefet milletvekili Tatyana Cociu kazandı.
Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Angela Karaman, düzenlediği basın toplantısında oylama sırasında ciddi bir ihlale rastlanmadığına vurgu yaptı. Moldova genelinde seçime katılım oranı yüzde 41,4 olarak gerçekleşti ve bu oran 2019 seçimlerine ilişkin gösterge ile (yüzde 41,7’si oylamaya katılmıştı) karşılaştırılabilir düzeyde.
Gözlemciler, seçim kampanyasının muhalefete karşı alınan sert kararlarla şekillendiğini belirtiyor. Seçim döneminde muhalefete platform sağlayan altı televizyon kanalının yayını yasaklandı ve 50’den fazla internet sitesi engellendi. Ayrıca çeşitli partilerden onlarca aktivist tutuklanmış ve sosyalistler, yasaklandıktan sonra tasfiye halinde olan Şor Partisi ve diğerlerinin liderleri hakkında cezai kovuşturma başlatıldı.
Gözlemcilere göre, iktidar partisi bu seçimleri meşruiyetini ve ülkede olağanüstü halin sürdürülmesi, militarizasyon ve Moskova ile çatışma gibi halktan destek görmeyen kararların kabul görüp görmediğini teyit etmek üzere kullanmak istedi.
Seçim, aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi temsilcileri, Avrupa Parlamentosu ve çeşitli ülkelerden diplomatların da bulunduğu yaklaşık 400 yabancı gözlemcinin nezaretinde gerçekleşti.