DİPLOMASİ

Moody’s, Çin’in kredi notu görünümünü negatife çevirdi

Yayınlanma

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, salı günü Çin’in kredi notu görünümünü, orta vadede ekonomik büyümenin sürekli olarak düşmesi ve emlak sektöründeki krizden kaynaklanan risklerin artmasını gerekçe göstererek negatife düşürdü.

Moody’s, hükümetin ve devlet şirketlerinin zayıf bölgelere mali destek sağlayacağına dair kanıtların arttığını ve bunun “Çin’in mali, ekonomik ve kurumsal gücüne yönelik geniş aşağı yönlü riskler oluşturduğunu” söyledi.

Kuruluşun not görünümünü düşürmesi, Pekin’in, bu yıl nakit sıkıntısı çeken emlak sektöründeki yavaşlama, zayıf eyaletlerdeki borç krizi ve ekonominin genelindeki yavaşlamayla başa çıkma çabalarının ortasında geldi.

Yatırımcılar Çin’in gelecek yılki gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme hedefini merak ediyor ve politika yapıcıların bu ay yapılacak yıllık merkezi ekonomik çalışma konferansında bunu tartışması bekleniyor.

Çin’in giderek artan bütçe kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalması nedeniyle 2024 yılında ekonomiye sağlanacak mali destek de tartışmaya açılacak. Büyük ölçüde arazi satışına dayanan yerel yönetimlerin gelirleri, emlak sektöründeki kriz nedeniyle inişe geçti ve birçoğu hala pandemi sırasında yapılan ekstra harcamaların sonuçlarıyla uğraşıyor.

Çin maliye bakanlığı ‘hayal kırıklığı’ yaşadıklarını vurguladı

Moody’s ülke için A1 olan uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu teyit etti. Moody’s 2017 yılında Çin’in kredi notunu Aa3’ten A1’e düşürmüş ve büyümeyi destekleme çabalarının ekonomide borç artışını teşvik edeceği endişesini dile getirmişti.

Moody’s’in açıklamasının hemen ardından Çin maliye bakanlığı “karardan dolayı hayal kırıklığına uğradığını” söyledi.

Bakanlık, “Çin’in makroekonomisi toparlanmaya devam ediyor ve yüksek kaliteli kalkınma istikrarlı bir şekilde ilerliyor” dedi ve ekledi: “Moody’s’in Çin’in ekonomik büyüme beklentileri ve mali sürdürülebilirliği konusunda endişelenmesi gereksizdir.”

Bakanlık ayrıca Çin’in “uzun vadeli olumlu temellerinin değişmediğini ve gelecekte küresel ekonomik büyüme için önemli bir motor olmaya devam edeceğini” söyledi.

Bakanlık, emlak sektöründeki yavaşlamanın yerel ve merkezi hükümet fon bütçeleri üzerindeki etkisinin “kontrol edilebilir ve yapısal” olduğunu da sözlerine ekledi.

Büyüme oranları

Moody’s Çin’in GSYH büyümesinin 2024 ve 2025 yıllarında yüzde 4 olmasını bekliyor. Maliye bakanlığı, ülkenin ekonomik büyümesinin 2023 yılında yüzde 5’e ulaşmasını beklediğini söyledi.

Moody’s açıklamasındada, ülkede zayıflayan demografiyi de içeren yapısal unsurların, Çin’in ekonomik büyümesinin potansiyel olarak 2030 yılında yüzde 3,5 seviyesine kadar gerilemesine neden olabileceğine dikkat çekildi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version