NATO’dan üst düzey bir askeri yetkili işletmeleri, Rusya ve Çin’in “şantajlarına” karşı daha az savunmasız olmak için üretim ve dağıtım hatlarını ayarlamayı gerektirebilecek bir “savaş senaryosuna” hazır olmaları konusunda uyardı.
Reuters’ın haberine göre, NATO’nun askeri komitesinin başkanı Hollandalı Amiral Rob Bauer, Brüksel’deki Avrupa Politika Merkezi düşünce kuruluşunun bir etkinliğinde katılımcılara, savaş zamanında mevcut tüm araçların kullanılabileceğini söyledi.
Bauer, “Ne olursa olsun tüm önemli hizmet ve malların teslim edilebileceğinden emin olabilirsek, bu caydırıcılığımızın önemli bir parçasıdır,” dedi.
Bauer ayrıca NATO’nun giderek artan sayıda sabotaj eylemi gördüğünü ve Avrupa’nın da enerji tedariki söz konusu olduğunda aynı şeyi gördüğünü ileri sürdü.
Bauer, “Gazprom ile bir anlaşma yaptığımızı sanıyorduk ama aslında Bay Putin ile bir anlaşma yapmışız. Aynı şey Çin’e ait altyapı ve mallar için de geçerli. Aslında [Çin Devlet Başkanı] Xi [Jinping] ile bir anlaşmamız var,” dedi.
Bauer, tüm nadir toprak elementlerinin %60’ı üretildiği ve bunların %90’ı orada işlendiği için Batı’nın Çin’den gelen malzemelere bağımlı olduğunu kabul etti.
NATO yetkilisi ayrıca Çin’den sakinleştirici, antibiyotik, anti-enflamatuar ve düşük tansiyon ilaçları için kimyasal maddeler de geldiğini açıkladı.
Bauer, “Komünist Partinin bu gücü asla kullanmayacağını düşünürsek saflık etmiş oluruz. Avrupa ve Amerika’daki iş dünyası liderleri, aldıkları ticari kararların uluslarının güvenliği açısından stratejik sonuçları olduğunun farkına varmalıdır,” ifadelerini kullandı.
Bauer bu nedenle işletmelerin bir savaş senaryosuna hazırlıklı olmalarını ve üretim ve dağıtım hatlarını buna göre ayarlamaları gerektiğini savundu.
NATO şefi, “Çünkü muharebeleri kazanan ordu olsa da, savaşları kazanan ekonomilerdir,” dedi.