Romanya’nın başkenti Bükreş’te 29-30 Kasım tarihlerinde düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi.
NATO Dışişleri Bakanları toplantıda öncelikli olarak, Ukrayna’nın en acil ihtiyaçlarını ve Kiev’e uzun vadeli desteği ele aldı. Müttefikler, Ukrayna’ya sürekli askeri desteğin, özellikle de ek hava savunmalarının gerekli olduğu konusunda anlaştılar. Ayrıca Ukrayna’ya yakıt ve jeneratörler de dahil olmak üzere yardım sağlayan NATO’nun Kapsamlı Yardım Paketine ek katkılarını duyurdular.
Ukrayna’nın üyeliği gündemde değil
Ancak Ukrayna’nın NATO’ya üyelik talebine ilişkin somut bir adım atılmadı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Şuanda en acil görevimiz Ukrayna’nın Avrupa’da egemen, bağımsız, demokratik bir devlet olmasını sağlamak. Bunu gerçekleştirmek için, Ukrayna’ya askeri, ekonomik, mali ve insani destek için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Biz şuanda tam olarak bunu yapıyoruz. Ukrayna bağımsız bir egemen devlet olarak savaşı kazanmazsa, bu durumda elbette üyelik konusu masada olmaz. Çünkü Ukrayna’da aday bir üyemiz olmayacak. Dolayısıyla, Ukrayna’nın ne zaman üye olabileceği hakkında düşünceniz ne olursa olsun, bu konunun masada olmasının ön koşulu Ukrayna’nın galip gelmesidir ve biz Ukrayna’nın bunu yapmasına yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın komşularına silah ‘güvencesi’
Bakanlar Kurulu’nun son oturumuna Bosna Hersek, Gürcistan ve Moldova Dışişleri Bakanları da katıldı. NATO, Rusya’nın bu üç komşusuna ‘istikrarsızlaşma’ tehdidi üzerinden güvence vermeye ve bu ülkelerle bağlarını sağlamlaştırmaya çalışıyor. Stoltenberg bu ülkeleri, “Rusya’nın baskısıyla karşı karşıya olan” ülkeler diye tarif etti. Bu kapsamda NATO müttefikleri, güvenlik ve savunma kurumlarını iyileştirmek için kapasite geliştirme, reform ve eğitim de dahil olmak üzere bu üç ortağa özel desteği artırma konusunda anlaştılar. Stoltenberg bu ülkeleri korumanın, “NATO’nun da çıkarına olduğunu” sözlerine ekledi.
Oturumlara ayrıca, İttifaka davetli olan, Finlandiya ve İsveç de katıldı.
‘Yeni Soğuk Savaş istemiyoruz’
Dışişleri bakanları, Çin’in iddialı askeri gelişmelerini, teknolojik ilerlemelerini ve büyüyen siber ve hibrit faaliyetlerini değerlendirdiler. Pekin-Moskova işbirliğine dair endişelerini dile getiren bakanlar, ayrıca, Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklarla ve Avrupa Birliği ile İttifakın işbirliğini güçlendirmeye devam etmenin önemini vurguladılar.
Ancak diğer yandan, e Çin ile yapıcı bir diyalog sürdürme ve ortak sorunlar üzerinde birlikte çalışma isteğini dile getirdiler. Çin’e olan bağımlılığı azaltma vurgusu yapan bakanlar, diğer yandan, Çin ile ticaret yapmaya ve ekonomik olarak ilişki kurmaya devam edeceklerini vurguladılar.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, “NATO’nun, Çin karşıtı bir bloğa dönüşmesini istemeyiz. Yeni bir soğuk savaş riski istemiyoruz, yeterince sorunumuz var” dedi.
Macaristan’ın Çin ile ilişkilerini değerlendiren Szijjarto, “Çin ile karşılıklı saygıya dayanan ve karşılıklı çıkar sağlayan işbirliğinin gerçekten mümkün olduğunu açıkça kanıtladık” ifadelerini kullandı.