NATO, Rusya ile Avrupa’da büyük bir kara savaşı yaşanması durumunda ABD askerlerini ve zırhlılarını cepheye sevk etmek için çok sayıda “kara koridoru” hazırlıyor.
The Telegraph’a konuşan yetkililer, Amerikan askerlerinin Avrupa’daki beş limandan birine ineceğini ve Moskova’nın olası bir saldırısına karşı koymak üzere önceden planlanmış lojistik rotalar boyunca yönlendirileceğini söyledi.
NATO liderlerinin geçen yıl Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılan zirvede ittifakı savunmak üzere 300.000 askerin yüksek hazırlık durumunda tutulmasına karar vermelerinden bu yana lojistik yollar kilit bir öncelik haline geldi.
Mevcut planlara göre ABD birlikleri Hollanda limanlarına iniş yaptıktan sonra kendilerini Almanya üzerinden Polonya’ya taşıyacak trenlere binecekler.
Hollanda’ya çıkarma planı yeterli bulunmadı
Rusya’nın NATO ülkelerini işgal etmesi durumunda, ABD birlikleri doğuya doğru nakledilmeden önce Rotterdam limanına sevk edilecek.
Fakat perde arkasında, kara iletişim hattının Moskova güçleri tarafından kesilmemesini sağlamak için rotaları diğer limanlara genişletmek üzere düzenlemeler de yapılıyor.
NATO’nun Müşterek Destek ve Etkinleştirme Komutanlığı (Jsec) şefi Korgeneral Alexander Sollfrank The Telegraph’a verdiği demeçte, “Ukrayna, Rusya’nın lojistik sistemlere yönelik bu uzun menzilli füze saldırılarından çok zarar görüyor,” dedi.
Kara koridoru planına Türkiye ve Yunanistan da eklendi
Hollanda’dan giriş yapan NATO güçleri Rus bombardımanına maruz kalırsa ya da kuzey Avrupa limanları tahrip edilirse, ittifak İtalya, Yunanistan ve Türkiye’deki limanlara odaklanmaya hazırlanıyor.
ABD birlikleri İtalyan limanlarından kara yoluyla Slovenya ve Hırvatistan üzerinden Ukrayna ile sınırı olan Macaristan’a taşınabilir.
Benzer planlar Türkiye ve Yunanistan limanlarından Bulgaristan ve Romanya üzerinden ittifakın doğu kanadına kuvvet taşımak için de mevcut.
Birliklerin Balkanlardaki limanların yanı sıra Norveç, İsveç ve Finlandiya üzerinden taşınması için de planlar hazırlanıyor.
Bu koridorlarda ulusal ordular yerel düzenlemelerle kısıtlanmayacak ve sevkiyatları normal kısıtlamalar olmaksızın serbestçe taşıyabilecekler.
NATO, birkaç yıldır kara koridoru arayışında
Daha önce Fransız hükümeti, korkulan bir Rus işgaline karşı savunma amaçlı yeni bir planın parçası olarak Romanya’da konuşlanmaya çalışırken tanklarının bürokratik süreçler nedeniyle yabancı sınırlarda sıkışıp kaldığından şikayet etmişti.
Son beş yılda Jsec, NATO adına, bir Rus istilasına karşı asker sevkiyatı için kullanılabilecek çeşitli güzergahları keşfetmek üzere incelemeler yürüttü.
Hollanda, Almanya ve Baltık ülkeleri gibi Kuzey Avrupa’daki limanların Rus füze saldırılarına karşı özellikle hassas olduğu düşünülüyor.
Karadan havaya yetenekler konusunda endişe hakim
Korgeneral Sollfrank, “Her şey gerekli esnekliğe sahip olacak şekilde oluşturuldu: sağlamlık, rezervler ve ayrıca yedekler,” dedi.
Bununla birlikte NATO’nun doğu kanadını korumak için gerekli hava savunmasının yalnızca yüzde 5’ine sahip olduğu yönündeki uyarıların ardından, Jsec komutanı kilit lojistik merkezlerini savunmak için karadan havaya yetenekler konusunda endişeli.
Komutan, “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını gözlemleyip değerlendirdiğimizde, Rusya’nın Ukrayna’nın lojistik üslerine saldırdığını gözlemledik. Bu durum, Afganistan ve Irak’tan bildiğimiz devasa lojistik üslerin artık mümkün olmadığı sonucuna götürmeli çünkü bunlar bir çatışma durumunda çok erken bir zamanda saldırıya uğrayacak ve yok edilecektir,” dedi.
Hava savunmasının “her zaman kıt olduğunu” savunan komutan, yeterli hava savunmasına sahip oldunan bir durumu hayal edemediğini vurguladı.
NATO komutanı, “Bu, askeri bir ilkenin geçerli olduğu iyi bir örnektir: ‘Eğer her yerde güçlü olmak istiyorsanız, hiçbir yerde güçlü değilsiniz demektir.’” dedi.