İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordusunun vurduğu Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü’nün (UNIFIL) Lübnan’ın güneyinden çekilmesini istedi. BMGK, İsrail’in adını bile geçirmeden “UNIFlL tesislerine açılan ateşten derin endişe duyduğunu” söyledi.
Netanyahu, yayımladığı video mesajla İsrail ordusunun hedef aldığı Lübnan’daki UNIFIL güçlerinin İsrail’in çekilme “talebine kulak vermesi” gerektiğini söyledi. “İsrail’in UNIFIL personeline kasıtlı olarak saldırdığı iddiası tamamen yanlış” iddiasında bulunan Netanyahu Hizbullah’ın UNIFIL tesislerini ve mevzilerini siper olarak kullandığını ileri sürdü.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanı İsviçre’nin BM Daimî Temsilcisi Pascale Baeriswyl ise BMGK’de düzenlenen kapalı Lübnan oturumunun ardından yaptığı açıklamada BMGK üyelerinin UNIFlL tesislerine son günlerde açılan ateşten derin endişe duyduğunu aktardı.
Baeriswyl, bazı barış gücü askerlerinin yaralandığını anımsatarak, “BMGK üyeleri, UNIFIL personeline ve tesislerine saygı duyulmasını talep ediyor, BM barış güçleri ve tesislerinin hiçbir zaman hedef alınmaması gerektiğinin altını çiziyor” ifadelerini kullandı.
BMGK üyelerinin UNIFIL’e desteklerini yinelediğini vurgulayan Baeriswyl, aynı zamanda BMGK üyelerinin sivil ölüm, yıkım ve yerinden edilenler için endişelerini dile getirdiklerini kaydetti.
Baeriswyl, BMGK üyelerinin tüm taraflara uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısında bulunduğunu belirterek, BMGK’nin 1701 sayılı kararına saygı duyulması gerektiğini vurguladıklarını aktardı.
Öte yandan Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere’nin dışişleri bakanları, İsrail’in, UNIFIL’i hedef almasına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, “Biz, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere Dışişleri Bakanları, İsrail ordusunun, UNIFIL üslerine düzenlediği ve birkaç barış gücü askerinin yaralanmasına yol açan son saldırıların ardından derin endişemizi belirtiyoruz. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır. UNIFIL’in güvenliğine yönelik tüm tehditleri kınıyoruz” ifadesi kullanıldı.
Ortak açıklamada, UNIFIL’e yönelik her türlü kasıtlı saldırının, uluslararası insancıl hukuka ve BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararına aykırı olduğu ve barış güçlerinin korunmasının, çatışmanın tüm taraflarının sorumluluğu olduğu belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: “İsrail’i ve tüm tarafları, UNIFIL personelinin emniyetini her zaman sağlamaya ve UNIFIL’in görevini yapmaya devam etmesine saygı duymaya çağırıyoruz. UNIFIL’in Güney Lübnan’da istikrar konusunda oynadığı temel rolü yeniden teyit ediyoruz. Silahlı çatışmaların çözümünde ve insani etkilerinin hafifletilmesinde BM’nin önemini vurguluyoruz.”