Avrupa
Norveç’te hükümet enerji siyaseti nedeniyle dağılmak üzere

Norveç’te, tarımsal çıkarları savunan Merkez Parti, son on yılın AB enerji yasalarının kabul edilmesine ilişkin siyasi bir gerilimin ardından Norveç hükümetinden ayrılmak üzere harekete geçti.
Haftalardır süren hükümet çekişmelerinin ardından AB şüphecisi Merkez Parti, merkez sol İşçi Partisi ile Norveç koalisyon hükümetinden ayrılacak.
Hareketi resmileştirmek üzere parlamento toplantısına giren Merkez Parti lideri Marit Arnstadt, kamu yayıncısı NRK’ya yaptığı açıklamada kararın siyasi meselelerle ilgili olduğunu ve partiyi AB’nin enerji politikasına daha yakın bir şekilde hizalamak istemediklerini söyledi.
Oslo’daki toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Jonas Gahr Støre, İşçi Partisi’nin masaya koyduklarının yeterli olmadığını söyledi ve Merkez Parti’nin taleplerinin de AB’nin tüm yeni kurallarına fiilen hayır demek anlamına geleceğini sözlerine ekledi.
Støre ve İşçi Partisi şimdi ülkenin 25 yıldır ilk tek partili azınlık hükümetini yönetmek zorunda. Maliye Bakanı Trygve Slagsvold Vedum tarafından yapılan açıklama, Başbakan Støre’yi tek koalisyon ortağından ve aralarında savunma, maliye ve adalet bakanlarının da bulunduğu kabinesinin 20 üyesinden sekizinden mahrum bıraktı.
Merkez Parti üyesi Maliye Bakanı Vedum, yenilenebilir enerjiyi artırmayı ve daha enerji verimli altyapı inşasını teşvik etmeyi amaçlayan AB’nin dördüncü temiz enerji paketindeki direktifleri kabul edemeyeceğini söyledi.
Vedum, “Yeter artık diyoruz, bu kadarı da fazla. Bunu Norveç elektrik politikasını değiştirmek ve Norveç’te daha düşük ve istikrarlı elektrik fiyatları sağlayabilecek adımlar atabileceğimiz bir dinamik yaratmak için yapıyoruz ve AB’ye daha fazla güç vermemeliyiz,” dedi.
Norveç, AB üyesi olmasa da, Avrupa Ekonomik Alanının bir üyesi olarak AB enerji yasalarını kabul etmekle yükümlü. Norveç, Avrupa Birliği ile AB üyesi olmayan Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn arasında insan, mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımına izin veriyor.
Öte yandan Norveç, AB’nin gümrük birliğinin, ortak tarım ve balıkçılık politikalarının, para birliğinin, ticaret politikasının, dış ve güvenlik politikasının ve adalet ve içişlerinin bir parçası değil.
Norveç’in ihracatının üçte ikisi AB’ye gidiyor ve İşçi Partisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri tehdidi ve Atlantik ötesi ticaret savaşı riskinin, AEA ilişkisini beslemeyi ve Brüksel’den gelen direktifleri uygulamayı gerekli kıldığını savunuyor.
Euractiv’in haberine göre, İşçi Partisi AB ile iyi ilişkiler için 2019 AB enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yasalarının kabul edilmesi için bastırmış ve Merkez Parti buna direnmişti.
Bununla birlikte bu paketin piyasa kurallarıyla ilgili ikinci kısmı o kadar tartışmalı görülüyor ki, İşçi Partisi bile bundan tamamen vazgeçti.
Støre, “Avrupa enerji piyasalarındaki büyük istikrarsızlık” göz önüne alındığında, AB’nin 2019 piyasa kurallarının benimsenmesi için bastırmanın “uygun olmadığını” savundu.
İşçi Partisi yenilenebilir enerji tüketimi, binalarda enerji performansı ve genel enerji verimliliğinin artırılmasına ilişkin AB direktiflerini benimsemek istiyordu.
Merkez Parti, Norveç’in özerkliğini aşındıracağını söylediği bu üç direktife de karşı çıkıyor ve uzun süredir enerji ve gaz ihracatçısı Norveç’in bunun yerine düzenleme yetkisini AB’den geri almaya çalışması gerektiğini söylüyor.