AMERİKA

Nvidia başkanı: Çin’le çip savaşı ABD teknolojisine muazzam zarar verir

Yayınlanma

Yapay zeka devi Nvidia’nın başkanı Jensen Huang, Çin ile çip savaşlarının ABD teknolojisine “muazzam zarar” riski taşıdığını söyledi. Jensen Huang, milletvekillerine Pekin’e daha fazla ihracat kontrolü uygulama konusunda ‘düşünceli’ olmaları çağrısı yaptı.

Dünyanın en değerli yarı iletken şirketi Nvidia’nın CEO’su, ABD teknoloji endüstrisinin Washington ile Pekin arasında artan çip savaşından dolayı “muazzam hasar” riski altında olduğu konusunda uyardı.

Financial Times’a konuşan Jensen Huang, Biden yönetimi tarafından Çin yarı iletken üretimini yavaşlatmak için getirilen ABD ihracat kontrollerinin Silikon Vadisi grubunu “elleri arkasında bağlı” ve şirketin en büyük pazarlarından birinde gelişmiş çipleri satamaz durumda bıraktığını söyledi.

Aynı zamanda, Çinli şirketlerin oyun, grafik ve yapay zeka için Nvidia’nın pazar lideri işlemcilerine rakip olmak için kendi çiplerini oluşturmaya başladıklarını da sözlerine ekledi: “Eğer [Çin] ABD’den satın alamazsa, o zaman kendileri inşa edecekler. Bu yüzden ABD dikkatli olmalı. Çin, teknoloji endüstrisi için çok önemli bir pazar.”

ABD’nin Çin’in gelişmiş çipler satın almasını veya geliştirmesini engelleme çabaları, iki güç arasındaki mücadelenin en sert cephesi haline geldi.

‘Çin pazarına alternatifimiz yok’

Huang’ın yorumları, Çinli yetkililerin ABD’li çip üreticisi Micron’un ürünlerini kritik altyapıdan yasakladığını duyurmasından birkaç gün önce geldi. Micron yasağı, Washington’un ihracat kontrollerine karşı Pekin’in ilk önemli misilleme hareketi olarak görüldü.

Amerikalı yönetici ayrıca, ABD’li milletvekillerini Çin ile ticareti kısıtlayan daha fazla kural koyma konusunda “düşünceli” olmaları konusunda uyardı.

“Çin pazarından mahrum kalırsak, bunun için başka bir alternatifimiz daha yok. Başka Çin yok, sadece bir Çin var” diyen Huang, Pekin ile ticaret yapamazlarsa “Amerikan şirketlerinin çok büyük zarar göreceğini” sözlerine ekledi.

Huang, ABD teknoloji endüstrisinin Çin’e erişiminin engellenmesinin, Biden yönetiminin ABD’de daha fazla yarı iletken üretim tesisi inşasını teşvik etmek için 52 milyar dolarlık finansman paketini içeren Çip yasasını da “dizinden vuracağını” belirtti:

“Amerikan teknoloji endüstrisi [Çin pazarının kaybı nedeniyle] üçte bir oranında daha az kapasiteye ihtiyaç duyarsa, hiç kimse Amerikan fabrikalarına ihtiyaç duymayacak, o zaman fabrikalarda yüzüyor olacağız.”

Huang, yönetimin düzenlemeler konusunda düşünceli olmazlarsa, teknoloji endüstrisine zarar vereceğini söyledi.

Çin, ABD teknoloji endüstrisi pazarının üçte birini oluşturuyor

Yeni nesil yapay zeka araçları geliştirmek için uğraşan Kaliforniya merkezli Nvidia, bu alandaki küresel yarışın merkezine yerleşti ve OpenAI ChatGPT gibi sohbet robotlarına güç veren “dil modellerini” eğitmek için kullanılan birincil çip kaynağı haline geldi.

Yapay zeka etrafında heyecan arttıkça, Nvidia’nın piyasa değeri, çarşamba günkü en son kazanç raporu öncesinde bu yıl şimdiye kadar iki kattan fazla artarak yaklaşık 770 milyar dolara ulaştı. Her biri 120 milyar dolara yakın olan Intel ve Qualcomm gibi ABD’li rakiplerini gölgede bırakıyor. Çip hisselerindeki ralliye rağmen Nvidia, bir sonraki en yakın rakibi olan ve yaklaşık 450 milyar dolar değerindeki Tayvanlı çip üreticisi TSMC’den hala çok daha büyük.

Bununla birlikte, Kaliforniya merkezli şirketin, ABD’nin yapay zeka için kullanılan teknolojiye ihracat kontrolleri uyguladığı ağustos ayından bu yana en gelişmiş çipleri olan H100 ve A100 serisini Çinli müşterilere satması engellendi. Nvidia, Çin’de satılan ürünlerin performansını sınırlayan ABD kurallarına uymak için bazı çiplerini yeniden yapılandırmak zorunda kaldı.

Huang, Çin’in ABD teknoloji endüstrisi pazarının kabaca üçte birini oluşturduğunu ve hem bileşen kaynağı hem de ürünleri için son pazar olarak yerini almanın imkansız olduğunu söyledi.

Nvidia’nınki de dahil olmak üzere dünyanın gelişmiş çiplerinin çoğu Tayvan’da üretiliyor. Analistler, ABD ile Çin arasında Tayvan üzerinden olası bir çatışmanın arabalardan bilgisayarlara kadar her şeyin üretiminde ciddi küresel aksamalara yol açacağından korkuyor.

Tayvan konusuna da değinen Huang, “Teorik olarak çipleri Tayvan dışında üretebiliriz, bu mümkün [ama] Çin pazarının yeri doldurulamaz. Bu imkansız,” dedi.

Yıllık raporuna göre, Hong Kong da dahil olmak üzere Çin, Ocak 2023’te sona eren son mali yılında Nvidia’nın satışlarının beşte birinden fazlasını oluştururken, Tayvan dörtte birinden fazlasını temsil ediyordu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version