OECD, binlerce çok uluslu şirketin vergilerini nereye ödediklerini kamuya açıklamalarını gerektiren bir yasanın yumuşatılması için Avustralya’nın ‘ikna edilmesine’ yardımcı oldu.
Financial Times’a (FT) konuşan konu hakkında bilgi sahibi kişiler, Paris merkezli örgütün Avustralya’nın iktidardaki İşçi Partisi hükümetine, bazı çok uluslu şirketlerin ülke bazında vergi faturalarını kamuya açıklamalarını gerektiren yeni bir finans yasa tasarısının önemli bir bölümünü iptal etmesi için baskı yaptığını söyledi.
Yasa ile birlikte aralarında teknoloji devi Meta, petrol şirketi BP ve sigorta şirketi AIA’nın da bulunduğu, Avustralya’da faaliyet gösteren ve yıllık geliri 1 milyar A$’ın (669 milyon ABD Doları) üzerinde olan yaklaşık 2.500 çok uluslu şirket bu durumdan etkilenecekti.
Tasarının Haziran ayında Avustralya parlamentosundan geçmesi ve 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Ancak tasarının geçen ay kabul edilen versiyonunda önemli değişiklikler yapıldı ve Avustralya hükümeti planlanan kamuya açık ülke bazında vergi raporlama rejimini bir yıl ertelediğini duyurdu.
İddiaya göre OECD’den yetkililer Avustralya Hazinesine, 2015 OECD anlaşmasını imzalayan ülkelerin bunu vergi raporlarının kamuya açıklanmayacağı temelinde yaptıklarını vurguladıklarını söyledi.
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, “OECD’nin tasarıya karşı çok ciddi bir muhalefeti vardı ve bu da tedbirden geri adım atma kararının arkasındaki kritik faktörlerden biriydi,” dedi.
Büyük çok uluslu şirketler, 2015 yılında OECD tarafından imzalanan uluslararası bir anlaşma kapsamında halihazırda bazı ülke verilerini vergi makamlarına bildirirken, Avustralya’nın önerisi yeni verileri açıklayacaktı. OECD’nin ülke vergi raporları ise kamuoyu ile paylaşılmıyor.
FT’ye konuşan kişiler, Japonya’nın ve Japon iş dünyasının bu tedbire karşı çıkanların başında geldiğini söyledi.
Önerilen tedbirlere yapılan kamuoyu başvuruları, Nestlé, Roche gibi 62 İsviçre merkezli çok uluslu şirketin çıkarlarını temsil eden SwissHoldings ve 130 üyesi arasında Deutsche Bank, Bank of China, Bank of America, Citigroup ve BNP Paribas gibi birçok bankanın bulunduğu Avustralya Finansal Piyasalar Birliği de dahil olmak üzere ticaret gruplarının güçlü lobi faaliyetlerini de ortaya çıkardı.
Dikkat çekici bir başka nokta da, OECD’nin şu anki şefinin, Avustralya’daki Liberal Parti’nin eski maliye bakanı Mathias Cormann olması.