Macaristan Başbakanı Viktor Orbán çarşamba günü Avrupa Birliği’ni Budapeşte’de bir “kukla hükümet” kurmaya çalışmakla suçladı ve Macar vatandaşlarını 1956’da “Sovyet ordusuna karşı koydukları” gibi Brüksel’e karşı koymaya çağırdı.
Orbán, ülkenin Sovyetler Birliği’ne karşı ayaklanmasının yıldönümünü anmak üzere Macaristan’ın başkentinde toplanan kalabalığa seslendi.
Macar lider, “Brüksel Macaristan’ın ulusal hükümetinden kurtulacağını açıkladı. Ayrıca ülkeye Brüksel kuklası bir hükümet dayatmak istediklerini de açıkladılar. İşte yine o eski soru: Yabancı bir gücün, bu kez Brüksel’in iradesine boyun mu eğeceğiz, yoksa ona direnecek miyiz?” diye sordu.
“Cevabımızın 1956’da olduğu kadar açık ve net olmasını öneriyorum,” diyen Orbán, “Macaristan’ın bir kez daha kukla bir devlete, Brüksel’in tebaasına dönüştürülmesine müsamaha göstermeyeceğini” sözlerine ekledi.
Orbán kalabalığa, “[Zelenskiy’in] zafer planı [Ukrayna’daki] savaşı uzatmak. Başka bir deyişle, biz Macarlar bir sabah uyandığımızda doğudan gelen Slav askerlerini yeniden Macar topraklarında konuşlanmış olarak bulacağız. Biz bunu istemiyoruz,” diye seslendi.
Başbakanın konuşmasından saatler önce yapılan yeni bir kamuoyu yoklaması, Orbán’ın partisi Fidesz’in yüzde 40 civarında oy ile ikinci sırada yer aldığını gösterdi.
Péter Magyar’ın Fidesz’den ayrılarak kurduğu Tisza ise aynı ankette yüzde 42 ile ilk sırada yer aldı. Böylece Orbán’ın 2010 yılında iktidara gelmesinden bu yana Fidesz ilk kez anketlerde geride kaldı.
Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyeleri, 23 Ekim 1956’da başlayan ve yaklaşık üç hafta süren olayları “karşıdevrimci ayaklanma” olarak nitelendirmiş ve Macaristan’a asker yollayarak bastırmıştı.