DİPLOMASİ

Orbán, NATO Zirvesi’nin ardından Trump’la görüştü

Yayınlanma

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán perşembe günü Donald Trump ile Mar-a-Lago’da bir araya geldi. Ukrayna’da ateşkes için bastıran Macar liderin sözcüsü, ikilinin “barış olasılıklarını” görüştüğünü söyledi.

Orbán’ın sözcüsü, iki siyasetçinin “barış misyonunun bir sonraki durağı olarak” Trump’ın Florida’daki evinde bir araya geldiğini söyledi.

Trump destekçisi olduğunu gizlemeyen Orbán, geçtiğimiz iki hafta içinde Kiev, Moskova ve Pekin’e kendi deyimiyle “barış misyonu” kapsamında sürpriz ziyaretler gerçekleştirerek NATO müttefiklerini kızdırmıştı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto çarşamba günü Reuters’e yaptığı açıklamada Budapeşte’nin Trump’ın ikinci kez başkan olmasının Ukrayna’da barış umutlarını artıracağına inandığını söyledi.

Szijjarto’ya göre Orbán, hem Rusya hem de Ukrayna’nın dahil olduğu barış görüşmeleri yoluyla savaşa bir son vermeyi umuyor.

Trump da savaşı hızla sona erdireceğini söylemişti. Bunu başarmak için henüz ayrıntılı bir plan sunmadı, fakat Reuters geçen ay eski başkanın danışmanlarının kendisine, Kiev’e yapılacak yardımları Ukrayna’nın barış görüşmelerine katılması koşuluna bağlayarak savaşı kısmen sona erdirecek bir plan sunduğunu bildirmişti.

Orbán tecrit mi oluyor?

Reuters’e göre Orbán, perşembe günü Ukrayna konulu NATO toplantısının açılışında, diğer liderler bir araya gelerek konuşurken tek başına oturarak izole bir görüntü sergiledi.

Reuters’e konuşan iki Avrupalı diplomat NATO müttefiklerinin Orbán’ın zirve sırasındaki davranışlarından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını fakat Macar liderin ittifakın Ukrayna konusunda harekete geçmesini engellemediğini vurguladı.

Birçok AB lideri Orbán’ın Ukrayna’daki savaşla ilgili tartışmalarında blok adına konuşmadığını açıkça ifade etti. Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, “Uluslararası hukuku ihlal eden otoriter rejimlerle görüşmenin bir anlamı olduğunu düşünmüyorum,” dedi.

Macaristan ayrıca Rusya’nın savaş çabalarını desteklediğini ve güvenlik açısından zorluklar yarattığını söylediği Çin konusunda da NATO müttefiklerinden ayrıştı.

Szijjarto perşembe günü yaptığı açıklamada Macaristan’ın NATO’nun “Çin karşıtı” bir blok haline gelmesini istemediğini ve bunu desteklemeyeceğini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version