Almanya, Avusturya, Çekya, Polonya, Slovakya ve Macaristan içişleri bakanları Pazartesi günü Macaristan’da yaptıkları toplantıda bölgeye yönelik ‘yasadışı göçle’ mücadele etmek üzere ortak bir çalışma grubu oluşturma kararı aldılar.
Ortak çalışma grubu, kendi ülkelerinde sınır korumadan sorumlu memurlardan oluşacak. Taraflar ayrıca AB dış sınırlarının korunmasının güçlendirilmesi gerektiği konusunda da mutabık kaldılar.
Çek İçişleri Bakanı Vít Rakušan mevkidaşlarıyla yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Bugün hepimiz Schengen bölgesinin iç sınırlarındaki kontrollerin uzun vadede arzu edilen bir durumda olmadığı konusunda mutabık kaldık,” dedi.
Orta Avrupa’da iç sınırlardan yasadışı geçişlerin artması nedeniyle ülkeler geçtiğimiz haftalarda geçici kontroller uygulamaya karar verdiler. Bu kontroller 2024 yılının başına kadar sürecek.
Çek bakan, “Bu nedenle, durum değerlendirmesine dayalı olarak bir sonraki dönem için sınır tedbirleri önermek üzere ortak bir uzman grubunun kurulmasını da destekledik. Bu sayede Orta Avrupa’da ortak ve eşgüdümlü bir yaklaşım sağlanacaktır,” ifadelerini kullandı.
AB’nin yeni göç ve iltica politikasına ilişkin müzakereler halen devam ediyor. Rakušan, AB’deki herkesi kapsayacak bir çözüm çağrısında bulunurken, AB’nin dış sınırlarının ‘tutarlı ve yoğunlaştırılmış bir şekilde’ kontrol edilmesi ve net bir geri dönüş politikasına yönelmek gerektiğini savundu.
Çek temsilci, bu bağlamda göçe yönelik kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu, bunun da daha yeterli finansman, menşe ve transit ülkelerle karşılıklı fayda sağlayan stratejik ortaklıklar, düzensiz göç ve zorla yerinden edilmenin temel nedenlerinin ele alınması ve transit ülkelerin sınır koruma ve yönetim kapasitelerinin güçlendirilmesini gerektirdiğini sözlerine ekledi.
Macaristan İçişleri Bakanı Sándor Pintér de yaptığı açıklamada, Macaristan’ın dış sınırlarını koruyarak sadece kendi kamu düzeni ve güvenliğini değil, aynı zamanda diğer AB ülkelerinin de güvenliğini koruduğunu söyledi.
Macar bakan, “Macaristan önerileri kabul etmeye hazır, ancak bir egemenlik meselesi olarak gördüğü göçmenlerin kendi topraklarına zorunlu olarak yerleştirilmesini kabul edemez,” dedi.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise birçok üye ülkenin ‘ikincil göçteki artışa’ tepki olarak iç sınır kontrolleri getirdiğini söyledi. Tüm üye devletlerin Avrupa Birliği içinde açık sınırlar istediğini öne süren Alman bakan, “İnsan kaçakçılığına karşı ortak hareket edilmesi gerekiyor,” dedi.
Alman İçişleri Bakanı ayrıca ‘insan haklarının korunmasının’, özellikle göç politikası alanında Avrupa işbirliğinin temelini oluşturduğunu kaydetti.