Pekin ve İslamabad, Pakistan’da çalışan Çin vatandaşlarına yönelik ölümcül saldırıların ekonomik ilişkilerini tehdit etmesinin ardından ortak güvenlik şirketleri kurma konusunda anlaşmayı planlıyor.
Nikkei Asia’ya konuşan çok sayıda kaynak, söz konusu anlaşmanın Çinli güvenlik personelinin Pakistan’da çalışmasını sağlayacağını ve İslamabad’ın Pekin’in artan baskısına rağmen buna daha önce direndiğini söyledi. Anlaşma ayrıca Çin vatandaşlarının zırhlı araçlarla taşınmasını da sağlayabilir.
Pakistan’ın en büyük yatırımcısı Çin, vatandaşlarının son yıllarda bir dizi ölümcül saldırıda hedef alınmasının ardından gelecekteki anlaşmalar konusunda giderek daha temkinli hale geldi. Binlerce Çin vatandaşının Güney Asya ülkesindeki projelerde çalıştığı düşünülüyor.
Pakistan, hükümeti devirmeyi amaçlayan İslamcılardan, 50 milyar dolarlık Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun (CPEC) en önemli parçası olan Gwadar limanına ev sahipliği yapan güneybatı Belucistan’daki ayrılıkçılara kadar uzanan militan faaliyetlerindeki artışla boğuşuyor.
Pekin, Kuşak ve Yol Girişimi’nin önemli bir bileşeni olan CPEC’in ikinci aşamasına ilişkin son müzakereler sırasında Pakistan’a vatandaşlarını korumak için daha fazla önlem alması ve zırh korumalı araçlar için baskı yaptı.
Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir kaynak Nikkei’ye isminin açıklanmaması kaydıyla yaptığı açıklamada “Önerilen ortak güvenlik şirketleri çerçevesinde Pakistanlı personel dış kordonda, Çinli personel ise Çin vatandaşlarının korunması için iç kordonda yer alacak” dedi. “Amaç Çinli güvenlik personeli ile sıradan Pakistan vatandaşları arasında minimum temas sağlamak” diye ekledi.
Pakistan’da gelecekte yapacağı yatırımları terörle mücadele ve daha iyi güvenlik konularında işbirliğine bağlayan Çin, 2022 yılından bu yana Pakistan’dan Çinli güvenlik şirketlerinin vatandaşlarını korumasına izin vermesini talep ediyor.
İslamabad bu talebi defalarca reddetti, ancak Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) defalarca alınan kurtarma paketleri ile desteklenen paramparça ekonomisi için daha fazla yatırıma ihtiyaç duyuyor.
Pekin, ortak güvenlik anlaşmasını kabul etmesi halinde Pakistan’a CPEC kapsamındaki altyapı, enerji ve ulaştırma projeleri için daha fazla finansman da dahil olmak üzere ek yatırımlar teklif ediyor. Pakistan medyasının bildirdiğine göre Pekin’in müzakerecileri, Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver şehrini güneydeki sahil merkezi Karaçi’ye 2.600 kilometreden fazla bir demiryolu ile bağlayacak en büyük tek CPEC projesi olan 7 milyar dolarlık Ana Hat 1 demiryolunun hızlı bir şekilde yeniden başlatılacağını da ima etti.
Çin ayrıca Belucistan’daki ayrılıkçılara ve Çin vatandaşlarına saldıran Pakistan Talibanı militanlarına karşı İslamabad ile daha derin bir terörle mücadele işbirliği önerdi.
Yakın savunma bağları olan iki ülke halihazırda personel eğitimi, ortak askeri tatbikatlar ve Çin tarafından tedarik edilen askeri teçhizat yoluyla terörle mücadele konusunda işbirliği yapıyor. Yeni işbirliği koşullarının istihbarat paylaşımı için bazı resmi düzenlemeleri ve suçluların iadesi anlaşmasının kapsamının terör şüphelilerini de içerecek şekilde genişletilmesini içerebileceği düşünülüyor.