Avrupa
Paris’ten Brüksel’e uyarı: Trump’a şimdilik taviz vermeyin

ABD Başkanı Donald Trump, daha fazla Amerikan fosil yakıtı satın almaması halinde AB’ye karşı gümrük vergisi tehdidinde bulunmuştu. AB yetkilileri de bu konuda istekli, hatta Trump için bir paket bile hazırladılar.
Fakat Paris için bu “diz çökmek anlamına gelmemeli.” Fransa Sanayi ve Enerji Bakanı Marc Ferracci, “Amerikan Başkanının ifade ettiği görüşler göz önüne alındığında bu müzakerelerin zor geçmesi kaçınılmaz,” dedi fakat “bir müzakereye peşinen taviz vererek giremeyeceklerini” vurguladı.
Ferracci POLITICO’ya verdiği demeçte “Ve her şeyden önce, prensip gereği Donald Trump’ın taleplerine boyun eğmememiz gerektiğini düşünüyorum. Benim inancım bu yönde,” dedi.
Çarşamba günü AB ticaret şefi Maroš Šefčovič Avrupa Parlamentosuna yaptığı açıklamada Avrupa Komisyonunun sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımları ve Çin’in “piyasayı bozan uygulamalarıyla mücadele” için ortak çabalar da dahil olmak üzere “daha derin AB-ABD işbirliğini keşfetmeye hazır olduğunu” söyledi.
Hatta Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, ABD seçimlerinden sonraki ilk telefon görüşmesinde Trump ile doğrudan enerji konusunu ele almış ve daha sonra AB’nin daha fazla Amerikan LNG’si satın almaya açık olması gerektiğini söylemişti.
Washington şu anda AB’nin en büyük süper soğutulmuş yakıt tedarikçisi ve Norveç’ten sonra ikinci en büyük gaz ortağı.
Ferracci’nin yorumları, bu stratejiye şüpheyle yaklaşan Avrupalı politikacıların giderek artan korosuna ekleniyor. Örneğin Almanya ve Finlandiya, ABD’den daha fazla LNG satın almanın hem gerçekçi olmadığını hem de AB’nin 2050 yılına kadar ekonomisini karbonsuzlaştırma çabasını tehlikeye attığını söyledi.
Fakat AB, ABD gazını satın almayı 2027 yılına kadar Rus LNG ithalatını tamamen sona erdirmek için uygun bir yol olarak görüyor.
Fransa şu anda bloğun Rus LNG’sinin en büyük doğrudan alıcısı konumunda. Kpler emtia platformuna göre ülke geçen ay 660.000 ton yakıt satın aldı ve bu rakam AB’nin toplam ithalatının yüzde 43’üne tekabül ediyor.
Bunun nedeni kısmen Fransız enerji devi TotalEnergies’in Rusya’nın kuzeybatı Sibirya’da bir sıvılaştırma tesisi işleten Yamal LNG projesinde yüzde 20 hisseye sahip olması. Uzun vadeli bir sözleşme uyarınca firmanın 2032 yılına kadar tesisten her yıl en az 4 milyon ton LNG satın alması gerekiyor.
Avrupa’nın karbon ağırlıklı endüstrilerini kurtarmanın yollarını AB yetkilileriyle görüşmek üzere perşembe günü Brüksel’de bulunan Ferracci, Paris’in Rus LNG’si konusundaki tutumunu değiştirmeyi ya da ithalatın tamamen yasaklanmasını desteklemeyi planlamadığını söyledi.
AB’nin, Ukrayna savaşının ardından Rus gazının kesilmesi ile birlikte yeni tedarikler için ABD’ye ve ayrıca Orta Doğu’ya yönelmeyi seçtiğini ve “bir denge bulduğunu” söyleyen bakan, “Bu aşamada, bizim duruşumuz bu dengeyi korumaktır,” dedi.