DİPLOMASİ

Paşinyan: Azerbaycan ile derhal barış anlaşması imzalamaya hazırız

Yayınlanma

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan ile derhal barış anlaşması imzalamaya hazır olduklarını açıkladı. İki ülke arasındaki anlaşmanın yüzde 80’i üzerinde mutabakat sağlandığını belirten Paşinyan, kalan konularda müzakerelere devam edilebileceğini vurguladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile ivedilikle bir barış anlaşması imzalamaya hazır olduklarını dile getirdi.

Tarafların belgenin yüzde 80’i üzerinde mutabık kaldıklarını belirten Paşinyan, “Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış sadece mümkün değil, aynı zamanda gerçekleştirilebilir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve ben defalarca barış anlaşmasının en az yüzde 80’i üzerinde anlaşmaya vardığımızı ifade ettik,” dedi.

Paşinyan, tarihi bir fırsatı kaçırmamak ve çıkmaza girmekten kaçınmak adına Erivan’ın, anlaşmanın üzerinde mutabık kalınan kısımlarını imzalamayı ve kalan konularda görüşmeleri sürdürmeyi önerdiğini vurguladı.

“Bunu hemen şimdi yapmaya hazırız,” diye ekleyen Başbakan, halihazırda onaylanan maddeler temelinde barışın sağlanmasının, tartışmalı konuların çözümünü büyük ölçüde kolaylaştıracağına dikkat çekti.

Bu maddeler arasında ülkeler arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ve barış anlaşmasının uygulanmasını denetleyecek ortak bir Ermenistan-Azerbaycan komisyonunun oluşturulması yer alıyor.

Paşinyan ayrıca, Ermenistan Anayasası’nın Azerbaycan’a yönelik toprak talepleri içermediğini ve Erivan’ın uluslararası ortaklarına bunun yazılı kanıtını sunmaya hazır olduğunu belirtti.

Ermeni tarafının Azerbaycan ve Türkiye için ulaşım bağlantılarını açmaya hazır olduğunu ve kendi topraklarında yük, ulaşım ve insan güvenliğini garanti ettiğini yineleyen Paşinyan, bu iletişimin güvenliğinin üçüncü taraflarca sağlanması gerektiği yönündeki söylentileri de yalanladı ve ülkesinin bu sorumluluğu üstleneceğini ifade etti.

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ anlaşmazlığı, Eylül 2020’de yeniden alevlendi. Çatışmaların ardından bölgenin bir kısmı Azerbaycan’ın kontrolüne geçti ve bu durum Kasım 2020’de bir ateşkes anlaşmasıyla resmileştirildi.

Ermenistan, 2023 kışından itibaren Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) tatbikatlarına katılmayı bıraktı ve ardından örgütteki liderlik pozisyonlarından çekildi.

Geçen haftalarda Paşinyan, KGAÖ’nün Ermenistan’ın güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu öne sürdü ve Erivan’ın 1992’deki kuruluşundan bu yana üyesi olduğu örgütle ilişkilerinde ‘geri dönüşü olmayan bir noktaya’ yaklaştığını vurguladı. Başbakan, Ermenistan’ın Avrupa Birliği’nin yanı sıra komşuları Gürcistan ve Türkiye ile de iş birliğini artırma niyetinde olduğunu belirtti.

Paşinyan: Bakü ile barış anlaşmasının ilkeleri üzerinde mutabık kaldık

Çok Okunanlar

Exit mobile version