DİPLOMASİ
Paşinyan, Ermenistan’ın yeni anayasası için referandum tarihini açıkladı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 2027’de yeni anayasa referandumu yapmayı planladıklarını açıkladı. Paşinyan, Azerbaycan’la barış anlaşması imzalanması durumunda anayasada değişiklik gerekebileceğini belirtti. Ayrıca, Bakü ile her iki taraf için de kabul edilebilir bir anlaşma metni olduğunu ve imzalamaya hazır olduğunu ifade etti.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, devlet televizyonuna verdiği röportajda, ülkede yeni anayasa kabulü için 2027’de referandum yapmayı planladıklarını açıkladı.
News.am‘ın haberine göre Paşinyan, “Yeni bir anayasa kabulü yoluna gideceğiz. 2027’de referandum yapmayı planlıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Paşinyan, geçtiğimiz yıl eylül ayında Ermenistan’ın Azerbaycan’la barış anlaşması imzalamak için anayasayı değiştirmeye hazır olduğunu belirtmişti.
Bu durumun, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) belgenin ülkenin anayasasına uygun olmadığına karar vermesi hâlinde gerçekleşebileceğini, bu durumda anayasanın değiştirilmesi gerekeceğini ifade etmişti.
Azerbaycan’la barışın sağlanması amacıyla Ermenistan anayasasında yapılacak değişiklikler, anayasanın önsözünden kaynaklanıyor olabilir.
Önsözde, Ermenistan Sovyeti ve Dağlık Karabağ’ın yeniden birleşmesi hakkındaki karara atıfta bulunularak, ulusların kendi kaderini tayin etme hakkına ilişkin 1990 Ermenistan Bağımsızlık Bildirgesi’ne gönderme yapılıyor.
Eylül 2023’ten itibaren bu bölge, askeri operasyonun ardından Bakü’nün kontrolüne geçti ve bölge sakinlerinin büyük bölümünü oluşturan etnik Ermeniler Karabağ’ı terk etti.
Paşinyan röportajda, Bakü ile çözüm konusuna da değindi. Paşinyan’ın ifadesine göre şu anda her iki taraf için de kabul edilebilir bir anlaşma versiyonu bulunuyor.
Azerbaycan ve Ermenistan, Sovyet cumhuriyetleri sınırları içinde birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanıdı. Başbakan, bu belgeyi imzalamaya hazır olduğunu belirtti.
Anlaşma imzalandığında kamuoyuna açıklanacak.
Paşinyan, “Uyumlu hâle getirilmiş barış anlaşması metninde ne Azerbaycan ne de bizim için tek taraflı yükümlülükler bulunmuyor,” diye konuştu.
Paşinyan, Bakü ve Erivan arasındaki barış anlaşmasının toplamda 17 maddeden oluştuğunu söylemişti.
Anlaşma, ülkelerin egemenliğinin tanınmasının yanı sıra, sınırların belirlenmesi ve işaretlenmesi (süreç yaklaşık bir yıl önce başlatıldı), ikili diplomatik ilişkilerin kurulması, sınır boyunca üçüncü ülke güçlerinin yerleştirilmesinden vazgeçilmesi ve uluslararası mahkemelerden karşılıklı olarak davaların geri çekilmesi gibi konuları içeriyor.