ASYA

Pekin, Güney Kore, Tayvan ve ABD’nin toplamından daha fazla çip aleti satın alıyor

Yayınlanma

Küresel çip endüstrisi birliği SEMI’ye göre, çip tedarikini yerelleştirmek ve Batı’nın daha fazla ihracat kısıtlaması riskini azaltmak için yoğun bir çaba gösteren Çin, yılın ilk yarısında çip üretim ekipmanlarına Güney Kore, Tayvan ve ABD’nin toplamından daha fazla harcama yaptı.

SEMI verilerine göre, dünyanın en büyük yarı iletken ekipman pazarı olan Çin, 2024 yılının ilk altı ayında çip araçları için 25 milyar dolarlık rekor bir harcama yaptı. Çin, temmuz ayına kadar güçlü harcamalarını sürdürdü ve bir başka tam yıl rekorunun da yolda olduğu söyleniyor.

Yarı iletken ekipmanlara yapılan yatırım, gelecekteki pazar talebinin önemli bir göstergesi ve sektör beklentilerinin bir barometresidir.

Çin’in aynı zamanda ekipman alımını da içeren yeni çip fabrikalarının inşasında en büyük yatırımcı olması ve toplam harcamaların tüm yıl için 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

SEMI 2027 yılına kadar Güneydoğu Asya, Amerika, Avrupa ve Japonya’da yarı iletken üretiminin onshoring trendine bağlı olarak önemli yıllık harcama artışı bekliyor.

SEMI’nin pazar istihbaratı kıdemli direktörü Clark Tseng, “Çin’in yeni olgun düğümlü çip üretim tesisleri için alabilecekleri tüm ekipmanları almaya devam ettiğini görüyoruz” dedi. “Daha fazla [ihracat kontrolü] kısıtlamalarına ilişkin endişeler de onları önceden satın alabilecekleri daha fazla ekipmanı almaya ve güvence altına almaya itti” diye ekledi.

Tseng, çarşambadan cumaya kadar sürecek olan SEMICON Tayvan endüstri fuarının açılışından önce düzenlenen bir basın toplantısında konuştu.

Analist, Çin’in çip üretim ekipmanlarına yaptığı rekor yatırımın sadece Semiconductor Manufacturing International Corp. gibi üst düzey çip üreticilerinden değil, aynı zamanda orta ve küçük ölçekli çip üreticilerinden de artan bir ivmeyle geldiğini söyledi.

“En az 10’dan fazla ikinci kademe yonga üreticisi de agresif bir şekilde yeni araçlar satın alıyor ve bu da Çin’in genel harcamalarını yönlendiriyor” dedi.

Çin, küresel ekonomik yavaşlamanın ortasında bu yılın ilk yarısında çip üretim ekipmanlarına yönelik harcamalarını yıllık bazda artırmaya devam eden tek ülke oldu. Güney Kore, Kuzey Amerika bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla çip üretim ekipmanlarına daha az harcama yaptı. Tayvan adası da anakaradan farklı olarak daha az harcama yaptı.

Yarı iletken endüstrisinin bu yılki yaklaşık %20’lik büyümesinde bellek çiplerine yönelik talebin yeniden canlanmasının ve yapay zeka ile ilgili çiplere yönelik talebin artmasının etkili olduğu kaydedildi. Diğer sektörler, otomotiv ve endüstriyel çip pazarları düzeltme sürecinden geçtiği için sadece %3 ila %5 arasında mütevazı bir büyüme yaşadı.

Tseng, “2025 yılında %20’lik bir büyüme daha görmeyi bekliyoruz ki bu da ekipman harcamaları için önemli bir yıl olacak” dedi.

Çin, en büyük çip üretim ekipmanı sağlayıcıları için en büyük gelir kaynağıdır. Applied Materials, Lam Research ve ABD’li KLA’nın son üç aylık sonuçlarına göre gelirlerinin sırasıyla %32, %39 ve %44’ünü oluşturuyor.

Şirketlerin açıklamalarına göre Çin pazarı, haziran çeyreğinde gelirinin %49,9’unu bu ülkeden elde eden Japonya’nın 1 numaralı çip alet üreticisi Tokyo Electron ve gelirinin %49’unu buradan elde eden Hollandalı ASML için çok kritik.

Çin’in yoğun bir şekilde satın almaya yönelmesi, çip endüstrisinin sermaye yoğunluğunun 2021’den bu yana dört yıl üst üste %15’in üzerine çıkmasına yardımcı oldu. Sermaye yoğunluğu, küresel yarı iletken satışları gibi, çip endüstrisinin arz-talep dengesinin önemli bir göstergesi olarak biliniyor.

“Son 30 yılda sermaye yoğunluğu %15’in altındaydı ve şimdi %15’in üzeri yeni bir normal haline gelecek gibi görünüyor” diyen Tseng, aşırı yüksek bir oranın arz fazlası endişelerini tetikleyeceğini de sözlerine ekledi.

Bununla birlikte Tseng, SEMI’nin Çin’de yeni fabrikalar inşa etmek için yapılan toplam harcamaların önümüzdeki iki yıl içinde “normalleşmesini” beklediğini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version