Pekin yönetimi, adanın sahil güvenliği tarafından yapılan takip sırasında boğulan iki Çinli balıkçının ölümü nedeniyle Tayvan’ı şiddetle kınadı.
Tayvan sahil güvenliği, olayın çarşamba günü Tayvan’ın Kinmen olarak da bilinen Quemoy savunma karakolu açıklarındaki sulara izinsiz giren Çin anakarasına ait bir sürat teknesini kovaladığı sırada meydana geldiğini açıkladı.
Açıklamada, içinde dört balıkçının bulunduğu sürat teknesinin Beiding’in 1,1 deniz mili doğusunda takımadaların yasak sularına girdiği belirtildi.
Tayvanlı bir sahil güvenlik yetkilisi perşembe günü yaptığı açıklamada, “Teknedeki insanlar inceleme talebimizi reddettiler ve [tekne] hızla uzaklaşırken alabora oldu” dedi.
Yetkili, dört balıkçının da takip sırasında suya düştüğünü ve sahil güvenlik tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırıldığını söyledi. İkisinin daha sonra öldüğü açıklanırken, diğer ikisinin durumunun stabil olduğu belirtildi.
Yetkili, Kinmen savcılığının olayı soruşturduğunu kaydetti.
Pekin: Kötü niyetli bir olay
Pekin ölümleri şiddetle kınadı ve Tayvan sahil güvenliğini “şiddetli ve tehlikeli yöntemler” kullanmakla eleştirerek soruşturma açılması ve yaslı ailelere yardım edilmesi çağrısında bulundu.
Çin’in Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Zhu Fenglian çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada “Boğulanların ailelerine derin üzüntülerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” dedi ve ekledi: “Bu kötü niyetli olay Tayvan Boğazı’nın her iki yakasındaki yurttaşların duygularına ciddi şekilde zarar vermiştir.”
Anakara Çin yetkililerinin yıllardır barınak, malzeme ve yardım arayan Tayvanlı balıkçılara yardım sağladığını söyledi.
“Ancak uzun bir süredir [Tayvan’ın] Demokratik İlerleme Partisi yetkilileri, Çin balıkçı gemilerini zorla denetlemek için her türlü bahaneyi kullanıyor ve Çinli balıkçılara karşı şiddet ve tehlikeli yöntemler kullanıyor” dedi.
Zhu, “Tayvan’daki ilgili tarafları, Tayvan Boğazı’nın her iki yakasından gelen balıkçıların Tayvan Boğazı’nın geleneksel balıkçılık alanlarında faaliyet gösterdikleri tarihi gerçeğine saygı göstermeleri ve anakara balıkçılarının kişisel güvenliğini sağlayarak bu tür olayların tekrarlanmasını etkili bir şekilde önlemeleri konusunda uyarıyoruz” dedi.
Tayvan sahil güvenliği ise, eylemlerinin Tayvan sularına yasadışı yollardan giren gemileri sınır dışı etme, alıkoyma, el koyma ve cezalandırma düzenlemelerine uygun olduğunu savundu.
Adanın Anakara İşleri Konseyi perşembe günü yaptığı açıklamada sahil güvenliğin “herhangi bir kötü muamelede bulunmadığını” ve “görevlerini yasalar doğrultusunda yerine getirdiğini” söyledi.
Açıklamada, “Bu talihsiz olaydan dolayı üzüntü duyuyoruz ancak anakara yetkililerinin boğazın karşısından gelen insanların bu tür [yasadışı] eylemlerini engelleyebileceğini umuyoruz” denildi.
Açıklamada anakara Çinlilerinin yıllardır Tayvan sularına izinsiz girerek kum çıkardıkları ve balık yakaladıkları, ancak Pekin’in “Tayvan’ın yasadışı olduğunu ve ekosisteme zarar verdiğini söylediği bu faaliyetlere son vermesi yönündeki taleplerini görmezden geldiği” belirtildi.
Lai’nin kazanması ile gerginlik yükseldi
Çarşamba günkü olay, geçen ay adanın bağımsızlık yanlısı, ayrılıkçı başkan yardımcısı William Lai Ching-te’nin bir sonraki lider olarak seçilmesinin ardından Tayvan Boğazı’nda gerilimin yükseldiği bir dönemde meydana geldi.
Pekin, Lai’yi adaya savaş getirebilecek “inatçı bir ayrılıkçı” olarak kınamıştı.
Taipei’nin gayrı resmi müttefiki ve en büyük silah tedarikçisi olan ABD Tayvan’ı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor ancak Çin’in Tayvan’la birleşme çabalarına da karşı çıkıyor.