ASYA

Pelosi’nin yeni provokasyon durağı Ermenistan

Yayınlanma

Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki provokasyonlar sonrası Erivan’ı ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, çatışmalarla ilgili Azerbaycan’ı suçladı. Bakü ise, ‘ABD entrikalarının Erivan üzerinden Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez’ dedi.

ABD hiyerarşisinin 3 numarası konumundaki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan kışkırtmasının ardından şimdi de gözünü Dağlık Karabağ’a dikti. Çatışmaların yeniden başladığı dönemde Erivan’ı ziyaret eden Pelosi, Ermenistan Meclis Başkanı Alen Roberti Simonyan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Azerbaycan’ı suçladı. Azerbaycan tarafından Ermenistan topraklarına saldırılar düzenlendiğini ileri süren Pelosi, “saldırıları kuvvetli bir şekilde kınadıklarını” belirtti.

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmanın askeri yolla çözülemeyeceğini savunan Pelosi, müzakere yoluyla çözüm çağrısında bulundu.

Sözde soykırım anıtında timsah gözyaşları

‘Ermenistan asıllı ABD vatandaşlarının yüzde 40’ının kendisinin de temsilcisi olduğu Kaliforniya eyaletinde yaşadığını, bu nedenle kendisini aile ziyaretinde gibi hissettiğini’ vurgulayan Pelosi, Simonyan ile birlikte Erivan’daki sözde soykırım anıtını ziyaret etti.

Pelosi’nin anıta çelenk bırakırken göz yaşlarını silmesi dikkat çekti. Sosyal medyada konuyla ilgili ‘timsah gözyaşları’ ve ‘’Oskarlık performans’ yorumları yapıldı.

‘ABD entrikalarının Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez’

Azerbaycan ise, Pelosi’nin Ermenistan ziyaretine ve yaptığı açıklamalara, “ABD’nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pelosi’nin bölgedeki durumu çarpıtan beyanlarının, Azerbaycan’a yönelik asılsız ve haksız suçlamalarının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada, 12 Eylül’ü 13 Eylül’e bağlayan gece, sınırda meydana gelen çatışmanın Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik geniş çaplı askeri provokasyonu olduğu, bu provokasyonun Azerbaycan ordusu tarafından engellendiği, tüm sorumluluğun Erivan yönetimine ait olduğu kaydedildi.

Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanma planları

Açıklamada, yaklaşan seçimlere yönelik Ermeni oylarını toplama hesabına işaret edilerek, “ABD’de Kongre ara seçimleri döneminin yaklaştığını göz önünde bulundurursak, Pelosi’nin bu ziyaretini iç siyasi gündemi ve ABD’deki Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanmak için kullandığı görülüyor. ABD’nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya’ya taşınması kabul edilemez” ifadeleri yer aldı.

Pelosi’nin beyanlarının ‘Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabalara ciddi bir darbe niteliği taşıdığı ve bölgede gerginliğin tırmanmasına hizmet ettiği’ vurgulanan açıklamada, “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırganlık politikası, Azerbaycan topraklarının yaklaşık 30 yıl işgal altında bulunması ve yüz binlerce Azerbaycanlıya karşı yapılan etnik temizlik” hatırlatıldı.

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan güçlerinin 12 Eylül gecesinde, Azerbaycan’ın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyonu sonucu çatışmanın başladığını duyurmuştu.

Provokasyonlar Ermenistan’ın Nahçıvan ile Azerbaycan’ın batısı arasında karayolu bağlantısını kuracak Zengezur koridorunu engelleme girişimleri olarak yorumlanmıştı.

Diplomatik temaslar sonucu, tarafların ateşkes için anlaştığı bildirildi.

Azerbaycan çatışmalarda 79 askerini kaybettiği açıklarken, Ermenistan ise 135 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version