Politico’ya göre göre Mısırlı yetkililer Gazze konusunda İsrail’le yürütülen müzakerelerde ABD’den güvenlik finansmanı ve teçhizatı da dâhil olmak üzere bir dizi talepte bulundu.
Hassas görüşmeler hakkında konuşmak için isimlerinin açıklanmasını istemeyen beş yetkili, Kahire’nin son aylarda ABD’den, İsrail’in Refah’ı işgale yönelik bir hazırlık olarak Gazze sınırını güvence altına almak için ek finansman dilimleri ve güvenlik ve radar sistemleri gibi yeni askeri teçhizat sağlanmasına yardımcı olmayı düşünmesini istediğini söyledi.
Mısır’ın talepleri, Amerikalı yetkililerin Katar, Mısır ve İsrail’deki mevkidaşlarıyla Gazze’deki tüm rehinelerin serbest bırakılması için çatışmalara ara verilmesini sağlayacak bir yol haritası üzerinde müzakere ettikleri bir dönemde geldi.
Bu görüşmelerin bir parçası olarak İsrail, Refah’ta bir kara operasyonu düzenleyerek Hamas’ı yerleşim bölgesinin güney kısmından çıkarmaya çalışacağını söyledi. Mısırlı ve Amerikalı yetkililer Refah işgalinin eninde sonunda gerçekleşeceğine giderek daha fazla inanıyor.
Mısırlı yetkililer ise bu fikre şiddetle karşı çıkıyor ve işgalin kaçınılmaz olarak yüz binlerce Gazzeliyi güneye, muhtemelen geçmeye çalışacakları sınıra doğru kaçmaya zorlayacağını söylüyor. Yetkililer özellikle Hamas savaşçılarının Sina’ya geçmesinden endişe ediyor.
Yetkililer, Mısır’ın talep ettiği ek fon ve teçhizatın, ordusunun sınırındaki olası bir Gazzeli akınıyla başa çıkmasına yardımcı olacağını söyledi.
Fakat iki Amerikalı yetkiliye göre Mısır’ın talepleri tipik bir durum olsa da görüşmelere ek bir karmaşıklık katmanı ekleyerek müzakereleri yavaşlattı.
İsrailli yetkili, “İsrail’in Refah’ı işgal etmesi için Mısır’ın onayına ihtiyacımız var. Endişelendikleri şey onların sınırı. Tüm Gazzelileri Refah’a yerleştirmek istemiyorlar,” dedi.
Üçüncü bir ABD’li yetkili ise yönetimin son haftalarda sınırla ilgili artan kaygılar nedeniyle Mısırlılarla görüşmeleri hızlandırdığını söyledi ve Washington’un Hamas için tüm potansiyel kaçakçılık yollarını kapatmak istediğini de sözlerine ekledi.