RUSYA

Putin: BRICS, yeni üyeler için büyük bir potansiyele sahip

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 binden fazla katılımın olduğu St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) genel kurulunda açıklamalarda bulundu.

‘Ülkeler egemenliklerini güçlendirmek için yarışıyor’

Dünya ülkelerinin egemenliklerini güçlendirmek için gerçek anlamda yarıştıklarını söyleyen Putin, “Egemenliklerini güçlendirmek için ülkeler arasında gerçek bir yarış olduğunu görüyoruz. Hem de devlet, değer-kültür ve ekonomik olmak üzere üç temel düzeyde. Aynı zamanda, son zamanlarda küresel kalkınmanın liderleri olan ülkeler, zor elde edilen hegemon rollerini korumak için her yolu deniyorlar,” dedi.

Teknolojik ilerlemelerin küresel çapta ciddi bir hızla arttığını ve bunun da ülkelerin hızlı bir ortamda yeni teknolojiyi kullanmalarını gerektirdiğini belirten Putin, “Dünya artık yaşamın hemen her alanında hızlı bir teknolojik büyüme yaşıyor… Sadece yeni çözümler üretebilen ve bunların uygulanmasında ön saflarda yer alabilen ülkelerin teknolojik ilerlemeden tam olarak yararlanabileceği aşikar,” diye konuştu.

‘Savunma sanayimizin teknolojik güncellemeye ihtiyacı var’

Rusya lideri, ülkesinin teknolojik ilerlemeleri kullanmaya hazır olduğunu dile getirerek, “Rusya teknolojik değişime yüksek düzeyde hazırlıklı ve açık olduğunu gösterdi. Finans sektörümüzde, e-ticarette, ulaştırma ve kamu yönetimi sistemimizde değişime şahit oluyoruz. Benzer süreçler, yüksek oranda teknolojik yenilenmeye ihtiyaç duyduğumuz silahlı kuvvetlerde de yaşanmaya başlıyor. Ülkemiz için en önemli, belirleyici konu budur,” ifadelerini kullandı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Manturov: Yeni bir silahlanma programı oluşturuyoruz

‘Kuzey Deniz Yolu altyapısı gelişmeye devam edecek’

Diğer yandan Putin, Kuzey Deniz Yolu altyapısının gelişmeye devam edeceğine vurgu yaparak Rusya’nın özellikle Kuzey-Güney koridorları ve Karadeniz yönü de dahil olmak üzere güney güzergahlarına odaklanacağını, ayrıca Kuzey Deniz Rotası’nın geliştirilmesi de aktif bir şekilde sürdürüldüğünü ifade etti.

Putin, 2030 yılına kadar Rusya’nın uluslararası ulaşım koridorları üzerinden yapılan taşımacılık hacminin 2021 yılına kıyasla 1,5 kat artmasının beklendiğini kaydetti.

‘Rusya’nın ekonomik büyüme oranları dünya ortalamasının üzerinde’

Aynı zamanda Putin, Dünya Bankası’na göre Rusya’nın alım gücü paritesi açısından Japonya’yı geçerek dünyanın dördüncü büyük ekonomisi haline geldiğini anımsattı.

Rusya lideri, “İkinci önemli yapısal başarı, gelişmiş bir arz yönlü politika sayesinde sanayi yapısının iyileştirilmesidir,” diyerek özellikle 2023 yılında Rusya’nın GSYİH büyümesinin yüzde 45,5’inin temel, emtia dışı sektörlerle sağlandığını belirtti.

Ülkenin dünyanın en büyük dört ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini belirten Devlet Başkanı, Dünya Bankası’nın ek hesaplamalar yaptığını ve geçen hafta Rusya’yı dördüncü sıraya koyduğunu da sözlerine ekledi.

Putin, şöyle devam etti:

“Elbette mesele değerlendirme sistemlerinde ve GSYİH hesaplamalarında değil, hatta dördüncü sıraya resmi olarak girmekte bile değil; Japonya ve Almanya’ya yakın bir yerdeyiz, öndeyiz, ancak fark küçük. Ancak aynı zamanda liderlik pozisyonlarının sürekli olarak teyit edilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğinin de farkındayız. Diğer ülkeler de yerinde saymıyor. Uzun vadede sürekli olarak yüksek oranlarda ve kalitede büyüme sağlamak bizim için önemli.”

IMF: Rusya, 21. yüzyılda ekonomik büyüme açısından ilk 10 ülke arasında yer aldı

‘BRICS, yeni üyeler için büyük bir potansiyele sahip’

Bunun yanı sıra Putin, BRICS’in yeni üye ülkeler açısından büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret ederek BRICS ülkelerinin Batı’dan bağımsız olarak kendi ödeme altyapıları üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

Putin, “BRICS, siyasi baskıya, istismara ve dış kurtarma müdahalesine maruz kalmayan bağımsız bir ödeme sisteminin oluşturulması üzerinde çalışıyor,” değerlendirmesini yaptı.

Putin, Rusya’nın 2030 yılına kadarki ekonomik büyüme ve yatırım stratejilerini sıraladı

Devlet Başkanı, Rusya’nın 2030 yılına kadar ithalat payını yüzde 17’ye düşürmeyi hedeflediğini, 2023’te yüzde 19 olan ithalat payının kayda değer bir düşüşle yüzde 17’ye gerileyeceğini ve bunun da açık bir ekonomik ilerlemeye işaret ettiğini belirtti.

Ülkenin et üretiminde kendi kendine yeterliliğe ulaşma başarısını bu gelişmenin başlıca örneği olarak gösteren Putin, 2030 yılına kadar Rusya’nın sermaye yatırımlarının 2020 seviyelerine göre yüzde 60 oranında artmasının öngörüldüğünü ve son yıllarda istikrarlı bir başarı ve üstün başarı elde edildiğini dile getirdi.

Ayrıca yatırım faaliyetlerinin kaynaklarla desteklenmesi gerektiğini belirten Rusya lideri, “Teknoloji egemenliği projeleri için bankacılık sigortasının artırılması da bir diğer önemli görevdir,” diye ekledi.

Putin, “Özel yatırımcılar, Doğrudan Yatırım Fonu da dahil olmak üzere çeşitli fonlar aracılığıyla Rusya ekonomisine aktif olarak katkıda bulunuyor. Bu faaliyeti desteklemek için sermaye piyasasının, vatandaşların fonlarının güvenliği ve karlılığına odaklanarak kapasitesini ve çekiciliğini artıracak şekilde geliştirilmesi gerekiyor,” dedi.

Bu on yılın sonunda Rusya borsasının piyasa değerinin iki katına çıkarak GSYİH’nin üçte ikisine ulaşmasının beklendiğini ifade eden Putin, 1 Ocak 2025’ten itibaren Rusya’nın klasik sigorta ve yatırım ilkelerini birleştiren hisse senedi hayat sigortasını uygulamaya koyacağını ve bu yatırımların 2,8 milyon rubleye kadar devlet tarafından sigortalanmasının önerileceğini dile getirdi.

Vergi sisteminde yapılacak iyileştirmelere de değinen Putin, yatırım indirimlerinin bu alanda popüler bir araç haline gelmesini önerdi.

Sberbank CEO’su Gref: Rusya’nın büyüme modeli kırılgan

‘Batı, kendi ödeme sistemlerine zarar verdi’

Ayrıca Putin, Batı’nın kendi finansal sistemlerine olan küresel güveni zayıflattığını ve bunun da dolar ve avro dışındaki para birimleriyle ticarete ivme kazandırdığını öne sürdü.

Rusya lideri, “Batılı ödeme sistemlerine duyulan güven, bizzat Batılı ülkeler tarafından ciddi bir darbe aldı. Bu bağlamda, Rusya’nın ihracatında yapılan ödemelerde hasım ülkelerin zehirli para birimlerinin payının geçen yıl yarı yarıya azaldığını söyleyebilirim,” diye ekledi.

Rusya Maliye Bakanı Siluanov: Zorlu ekonomik durumlarla baş etmeyi öğrendik

‘Sosyal politika tedbirleri adil olmalı’

Sosyal politika tedbirlerinin sadece etkili değil, aynı zamanda adil de olması gerektiğini belirten Putin, bunun yoksulluğu azaltmayı ve nüfusun gelirini artırmayı içerdiğini ifade etti.

Rusya lideri, asgari ücretin halihazırda asgari geçim düzeyini aştığını bildirdi. 2025 yılında, 22 bin ruble eşiğini aşarak medyan maaşın yüzde 48’ine ulaşacak. 2030 yılına kadar asgari ücretin aylık 35 bin rubleye yükselmesi bekleniyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı: Yaptırımlara rağmen küresel ekonomiye entegre olmalıyız

Çok Okunanlar

Exit mobile version