RUSYA

Putin, Doğu Ekonomi Forumu’nda konuştu

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu hafta Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu (EEF) genel kurulunda yaptığı konuşmada geleceğin ekonomisine ilişkin vizyonunu özetledi ve yeni mortgage yardım önlemlerini açıkladı.

TASS ajansının haberine göre Putin, geleceğin ekonomisinin ‘insanlar etrafında inşa edildiğini’ vurgulayarak, sanayi kalkınmasının yanı sıra sosyal altyapının da önemini vurguladı.

“Bu mantık sadece adil değil, aynı zamanda modern ekonomide işe yaramıyor,” diyen Putin, sanayi tesislerinin sosyal olanaklar olmadan inşa edilmesi uygulamasına atıfta bulundu.

Devlet Başkanı, doğum oranlarının düşük olduğu Uzak Doğu bölgelerindeki geniş aileler için ipotek yardımı ödemelerinde 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere geriye dönük bir artış yapılacağını açıkladı. Ödeme 1 milyon rubleye (cari kurlarla 10 bin 900 dolar) yükseltilecek.

Putin, “Bu meseleyi çözmeyi öneriyorum. Uzak Doğu ve Arktik ipotekleri için faiz oranını yıllık yüzde 2’de sabit tutalım,” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Putin, Uzak Doğu’yu ‘Rusya’nın dünyadaki konumunu güçlendirmede çok önemli bir faktör’ ve yeni küresel ekonomik gerçeklikte ülkenin ‘amiral gemisi’ olarak tanımladı: “Uzak Doğu bölgeleri büyüyen ve gelecek vaat eden bu pazarlara doğrudan erişim sağlıyor ve bazı Batılı elitlerin dünyaya dayatmaya çalıştığı engelleri aşmamıza olanak tanıyor.”

Rusya lideri, “Ana iş bağlantıları, ticaret yolları ve tüm kalkınma vektörü giderek Doğu’ya ve küresel Güney’e doğru yöneliyor,” diye konuştu.

Ayrıca Putin, Uzak Doğu’da nükleer enerji santrali inşasının değerlendirilmesi çağrısında bulundu ve Baykal-Amur Ana Hattı demiryolunun tamamen çift hatlı hale getirilmesi ve elektriklendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Putin ayrıca Rusya’nın büyük ölçekli ulaşım projelerini hayata geçirmeye hazır olduğunun altını çizerek “Hızlı, kapsamlı ve yüksek kalitede inşaat yapabiliriz,” değerlendirmesini yaptı.

Bununla beraber ülkesinin ‘dolarsızlaştırma’ politikası izlemediğini, dolar cinsinden ödemeleri terk eden tarafın Rusya olmadığını ifade eden Putin, “Biz dolarsızlaştırma politikası izlemiyoruz. Sonuçta, dolar cinsinden anlaşmaları reddetmedik, anlaşmaları onlar reddetti ve başka fırsatlar aramak zorunda kaldık,” diye konuştu.

Para biriminin bir ülkenin ekonomik gücünü yansıttığını da sözlerine ekleyen Putin, bir ülkenin ne kadar çok ortağı varsa, o ülkenin para birimi o kadar çok talep göreceğini dile getirdi..

“İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD bu durumdan faydalandı ve doları dünya para birimi haline getirdi. Şu anda durum değişiyor,” yorumunu yapan Putin, bugün küresel Güney ülkelerinin dünya GSYİH’sinin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturduğuna dikkat çekti.

Rusya lideri, ülkenin kesintisiz uygun fiyatlı yakıt ve hammadde tedariki için kaynak egemenliğinin sağlanmasının önemini vurguladı. Uzak Doğu’nun titanyum, lityum, niyobyum, nadir toprak metalleri ve ‘geleceğin ekonomisinde gerekli olan’ diğer kaynakları çıkarma potansiyeline dikkat çekti.

Ayrıca Putin, Uzak Doğu’da uluslararası öncelikli kalkınma alanlarının başlatılması için gerekli mevzuatın hızlandırılması çağrısında bulundu.

Putin ayrıca Habarovsk bölgesindeki Bolşoy Ussuriyskiy Adası’nın geliştirilmesi için 2025 yılında başlaması planlanan Rusya-Çin ortak projesinden de bahsetti.

Devlet Başkanı, Uzak Doğu’da sivil bir insansız hava aracı projesi başlatma planlarını açıklayarak Rusya’nın yeni teknolojilere olan bağlılığına dikkat çekti.

Putin, Doğu Ekonomi Forumu’nda Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han ile bir araya geldi

Çok Okunanlar

Exit mobile version