Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İklim Doktrinini onaylayan kararnameyi imzaladı. Kararname imzalandığı gün yürürlüğe girerken, eski iklim doktrinine ilişkin 17 Aralık 2009 tarihli kararname hükümsüz ilan edildi.
RBK gazetesinin aktardığına göre yeni doktrin, iklim ve ilgili disiplinler alanındaki temel ve uygulamalı bilime dayandığını öne sürüyor. Belge, iklim sorunlarını ele almak için ‘siyasi süreç çerçevesinde’ sosyal adalet ve iktisadi verimlilik arasında denge bulunmasını öneriyor.
2060’a kadar net sıfır hedefi
Belgeye göre başta sera gazı emisyonları olmak üzere insan ekonomik faaliyetlerinden kaynaklanan yüksek küresel ısınma oranı özellikle endişe ve yeni iklim politikasının temel hedefi 2060 yılına kadar emisyonlar ile bunların emilimi arasında bir denge sağlamak olarak öne çıkıyor.
Moskova, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik uluslararası taahhütlerini tam olarak yerine getireceği taahhüdünü veriyor.
‘İklim değişikliği Rusya’nın güvenliğine tehdit’
Doktrinde, iklim değişikliğinin Rusya’nın güvenliğine dönük tehdit oluşturduğu belirtilirken bunlara ‘istenen çevresel ve iktisadi etkileri sağlayabilecek araçlar kullanılarak’ karşılık verilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
Doktrinde iklim politikasının temel hedefleri arasında, sera gazı emisyonlarını önlemeye yönelik düzenleyici ve iktisadi mekanizmaların oluşturulması da dahil olmak üzere, iklim üzerindeki insan kaynaklı etkilerin azaltılması ve adaptasyonuna yönelik operasyonel ve uzun vadeli tedbirlerin geliştirilmesi ve uygulanmasının yanı sıra çok taraflı temelde karşılıklı fayda sağlayan işbirliğinin geliştirilmesi yer alıyor.
Rusya, Eylül 2019’da Paris İklim Anlaşmasını onaylamıştı. 2021 yılında yürürlüğe giren anlaşma, 1997 yılında kabul edilen ve sera gazı emisyonlarını istikrara kavuşturmayı amaçlayan Kyoto Protokolünün yerini almıştı.