RUSYA

Putin’den Rusya’nın uzun menzilli yabancı füzelerle vurulması halinde Ukrayna’ya nükleer saldırı uyarısı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna topraklarında uzun menzilli yabancı füzelerin kullanılması halinde, nükleer silahlarla yanıt verebileceği uyarısında bulundu.

TASS ajansının aktardığına göre Güvenlik Konseyi’nin nükleer caydırıcılık konulu toplantısında konuşan Putin, Rusya’nın nükleer doktrininde yapılması gereken değişiklikleri tartıştı. Güncellenen doktrinde, nükleer güçler tarafından desteklenen nükleer olmayan herhangi bir devletin Rusya’ya yönelik saldırısının, Moskova tarafından ortak bir saldırı olarak değerlendirileceği önerisi öne çıktı.

Putin, “Rusya’nın nükleer silah kullanma koşulları net bir şekilde belirlenmiştir. Hava ve uzay saldırı araçlarının kitlesel fırlatılması ya da devlet sınırlarımızı ihlal ettiklerine dair güvenilir bilgiler elde ettiğimizde, nükleer silah kullanımını değerlendireceğiz. Bu kapsamda stratejik ve taktik hava araçları, seyir füzeleri, insansız hava araçları, hipersonik füzeler ve diğer hava araçları gibi unsurlardan bahsediyorum,” ifadelerini kullandı.

Putin, nükleer güçlerin Rusya’nın güvenliğinin temel garantörü olmaya devam ettiğini ve bu nedenle nükleer doktrinin, askeri ve siyasi gelişmelere göre düzenli olarak güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca Devlet Başkanı, mevcut askeri ve siyasi durumun hızla değiştiğine dikkat çekerek, bu değişikliklerin Rusya ve müttefiklerine yönelik yeni tehdit ve riskleri içerdiğini belirtti.

Doktrindeki önemli yeniliklerden biri, Belarus’a karşı konvansiyonel silahlarla saldırı olması durumunda, Rusya’nın nükleer silah kullanma hakkını saklı tutması. Putin, Belarus ile bu konuda tam bir mutabakata varıldığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, nükleer doktrinde yapılan tüm değişikliklerin dikkatle ‘kalibre edildiğini’ ve mevcut askeri tehditlerle ‘orantılı’ olduğunu vurguladı.

Haziran ayında Putin, Rusya’nın nükleer doktrinini gözden geçirme niyetini açıklamış ve Ukrayna’daki savaşta ‘sonuna kadar gitmeye’ hazır olduğunu ifade etmişti. Putin, Rusya’nın böyle bir yenilgisinin, devletin sona ermesi ve ‘binlerce yıllık tarihin sonu’ anlamına geleceğini belirtmişti.

“O zaman şu soru ortaya çıkıyor: Neden korkalım? Sonuna kadar gitmek daha iyi değil mi?” diyen Putin, bunun ‘mantıklı bir adım’ olduğunu savunmuş, Batı’nın nükleer silah kullanım eşiğini düşürmeyi planladığını ve düşük verimli nükleer cihazlar geliştirdiğini öne sürerek, doktrindeki revizyonun bu gelişmelerle bağlantılı olduğunu dile getirmişti.

Rusya Deniz Kuvvetleri, nükleer savaşa “yüksek düzeyde” hazır

Çok Okunanlar

Exit mobile version