ASYA

Pyongyang: Tokyo’nun hedefi meşru müdafaa değil, saldırı

Yayınlanma

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), Japonya’nın yeni ulusal savunma stratejisini “ülkeyi saldırgan bir askeri güce dönüştürme girişimi” olarak nitelendirdi ve Japonya’ya karşı “cesur ve kararlı askeri adımlar” atacağını duyurdu.

Pyongyang’ın açıklaması, Japonya’nın Çin, Rusya ve KDHC’yi tehdit ilan ederek karşı saldırı kabiliyetini geliştirme hedefini ortaya koyan ulusal savunma stratejisini ve savunma harcamalarını iki katına çıkarma kararını açıklamasının ardından, bugün geldi.

KDHC Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Japonya’nın karşı saldırı yeteneği elde etme çabasının egemen bir devletin meşru müdafaa hakkı ile hiçbir ilgisi olmadığını, “diğer ülkelerin topraklarına saldırı başlatmayı amaçlayan önleyici saldırı yeteneği elde etmeye yönelik açık bir girişim” olduğunu söyledi.

Bu girişimin Kore yarımadasına ve Doğu Asya’ya ciddi bir güvenlik krizi getirdiği ve komşu Asya ülkelerinde büyük bir endişe uyandırdığı vurgulandı.

Japonya’yı, “geçmişte Kore halkına tarifsiz acılar çektiren ve geçmişteki suçlarını henüz telafi etmeyen savaş suçlusu bir devlet” olarak tanımlayan Pyongyang, yeni savunma stratejisinin ise Tokyo’nun ‘tehlikeli hırsını’ açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Bu yeni strateji ile Doğu Asya’daki güvenlik ortamının köklü bir değişime uğradığı kaydedilirken, “Japonya’nın yeniden silahlanması, BM Şartı’nın kasıtlı bir ihlalidir ve uluslararası barış ve güvenliğe ciddi bir meydan okumadır” ifadeleri kullanıldı.

ABD kışkırtıyor

Açıklamada ayrıca, ABD’nin Japonya’nın kararını “cesur ve tarihi bir adım” olarak nitelendirmesine de dikkat çekilerek, “Japonya’nın yeniden silahlanma ve yeniden işgal planına göz yuman ve kışkırtan ABD’nin, meşru müdafaa hakkı ve güçlendirilmiş savunma kapasitesine sahip olan KDHC’yi durdurmak için ne yeterliliği ne de gerekçesi vardır” deniliyor.

KDHC’nin, bölgesel güvenlik ortamının karmaşıklığı nedeniyle ulusal egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve temel çıkarlarını savunmak için “cesur ve kararlı askeri adımlar atmaya hakkı olduğu” bir kez daha vurgulanırken, Japonya’nın “açgözlü” girişimlerinin kabul edilemez olduğu vurgulanıyor.

Açıklamanın sonunda ise, Japonya’nın yanlış ve çok tehlikeli bir seçim yaptığını yakında “ürpererek fark edeceği” tehdidinde bulunuluyor.

Yeni ulusal savunma stratejisi

Japonya, 16 Aralık’ta yeni ulusal savunma stratejisini duyurmuştu.

Tokyo’nun “dönüm noktası” diye nitelendirdiği yeni strateji, 60 yıllık savunma doktrinini alt üst ederek, ülkeyi ‘pasif savunma’dan ‘karşı saldırı’ pozisyonuna geçiriyor.

Yeni ulusal savunma stratejisi belgesinde, ülkenin savunma politikasını kökten değiştirmeyi meşrulaştırmak adına şu örnekler sıralanıyor; “Çin’in Güney Çin Denizi ve Doğu Çin Denizinde statükoyu tek taraflı olarak değiştirme girişimlerinde bulunması”, “KDHC’nin balistik füze denemelerini yoğunlaştırması”, “Rusya’nın, Uzak Doğu’daki askeri faaliyetlerini sürdürürken Ukrayna’ya yönelik bir saldırı başlatması”.

Balistik füze denemelerini artıran ve nükleer kapasitesini geliştiren KDHC ise, Japonya’nın ulusal varlığı için her zamankinden daha “ciddi ve yakın bir tehdit” olarak tanımlanıyor.

2 füze ateşlendi

Pyongyang resmi açıklama öncesinde, ülkenin savunma harcamalarını iki katına çıkaran Tokyo’nun yeni güvenlik stratejisine olası bir yanıt olarak Japonya’ya ulaşma kapasitesine sahip 2 füze ateşlemişti.

Japonya Savunma Bakan Yardımcısı Toshiro Ino, KDHC’yi Japonya’nın, bölgenin ve uluslararası toplumun güvenliğini tehdit etmekle eleştirmiş, ABD Hint-Pasifik Komutanlığı da, ABD’nin Güney Kore ve Japonya’nın savunmasına yönelik taahhütlerinin “zorlu olmaya devam ettiğini” açıklamıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version