Düşünce kuruluşu Bruegel Araştırma Merkezi’nde görev yapan Rebecca Christie, Reuters ajansında yer bulan makalesinde Avrupa Birliği’ne (AB) yeni ülkelerin katılımı halinde bütçenin ikmali ve dağıtımında yaşanacak sorunların birliğin varlığını tehlikeye atabileceği değerlendirmesini yaptı.
Christie, “Mevcut başkan [Ursula] von der Leyen’in görev süresinin 2024 yılı ortalarında sona ermesinin ardından AB Komisyonu’nun başına kim geçerse geçsin, ele alınmadığı takdirde tüm birliği tehlikeye atabilecek bütçe sorunlarıyla karşı karşıya kalacak,” ifadelerini kullandı.
AB ülkelerinin Kovid-19 salgınından bu yana birlik için yeni gelir kaynakları üzerinde anlaşmaya çalıştıkları, ancak şu ana dek bir çözüme ulaşılamadığına dikkat çekilen makalede, genişleme durumunda tüm yeni üyelerin insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokratik örgütlenme alanlarında maliyetli reformlar gerçekleştirmesi gerekeceğinden, AB’nin daha da fazla paraya ihtiyacı olacağı vurguladı.
Makalede ayrıca yeni üyelerin diğer AB üyelerinden yardım almaya alışkın olan ülkelere yönelik fonları azaltacağı yorumu yer buldu.
Makalede, “Von der Leyen ister görevinde kalsın isterse de yerine yeni bir lider gelsin, Avrupa değerlerine atıfta bulunmak ve en iyisini ummakla yetinmek mümkün olmayacaktır. Para getirecek bir plana ihtiyaç var,” ifadelerini kullandı.
Christie’ye göre AB, birliğin bütçesine fon çekmek için güvenilir planlar olmadan ‘istikrarlı bir gelecek inşa edemeyecek’.
AB’nin şu anda 27 ülkesi bulunuyor. Arnavutluk, Bosna Hersek, Moldova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna ve Karadağ, halihazırda resmi aday statüsüne sahip.
Gürcistan da adaylık statüsü elde etmeyi umuyor ancak bunun ne zaman gerçekleşeceği net değil.