AVRUPA

Rheinmetall CEO’sundan ‘Avrupa’nın Demir Kubbe’si’ için çağrı

Yayınlanma

Avrupa’nın en büyük mühimmat üreticisi Rheinmetall’in CEO’su Armin Papperger, AB liderlerinin İsrail’in Demir Kubbe’sine benzer kısa menzilli hava savunma sistemleri kurmayı düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Papperger kısa menzilli hava savunmasının ‘Avrupa’da yaratmak istedikleri bir şey’ olduğunu söyledi ve Berlin destekli Avrupa Gökyüzü Kalkanı girişiminin bu yönüne işaret etti.

Financial Times’a (FT) verdiği demeçte Papperger, “Demir Kubbe ve ötesine benzer bir Avrupa çözümüne sahip olmanın da iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Demir Kubbe 70 km’ye kadar menzile sahip ve İsrail tarafından 2011’den beri kısa menzilli roketleri engellemek için kullanılıyor. Kıta Avrupasının büyük bir bölümünü benzer bir sistemle korumak analistler tarafından uzak bir ihtimal olarak görülse de AB ülkeleri bir dizi hava savunma teknolojisine yatırım yaptı.

Bir başka Avrupalı savunma yöneticisi, Avrupa’nın halihazırda ‘hava savunmasının tüm katmanlarını oluşturmak için tüm yeteneklere sahip olduğunu’ söyledi.

2022 yılının sonlarında Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ortaklaşa ekipman tedarik ederek bir Avrupa hava ve füze savunma sistemi oluşturmanın bir yolu olarak gösterdiği Avrupa Gökyüzü Kalkanı girişimini duyurmuştu.

Yaklaşık 21 ülke bu girişime imza attı. Bu girişim, MBDA’nın Fransız-İtalyan yapımı SAMP/T’si de dahil olmak üzere Avrupa yapımı hava savunma sistemlerini içermediği için Fransa’yı öfkelendirdi. Fransız yetkililer girişimi ‘stratejik olarak karışık ve kötü tasarlanmış’ olarak nitelendirmişti.

Rheinmetall şubat ayında, insansız hava araçlarına karşı kullanılabileceğini söylediği Skyranger 30 kısa menzilli hava savunma sistemini 600 milyon avro karşılığında Alman silahlı kuvvetlerine sattığını açıkladı.

Daha iyi entegre edilmiş Avrupa hava ve füze savunma sistemleri geliştirmek, kıtanın savunma yeteneklerindeki boşlukları kapatmak için başkentleri teknolojileri paylaşmaya zorlayan Brüksel için bir öncelik.

AB’nin savunma stratejisi 2035 yılına kadar ‘entegre Avrupa hava ve füze savunmasına ilişkin yeteneklerin’ geliştirilmesini öngörüyor ve Avrupa Komisyonu tarafından bu ay sunulan yeni bir öneri, bloğun ‘ortak çıkarlara yönelik Avrupa savunma projelerine’ bütçe desteği sağlamasını içeriyor.

Entegre hava ve füze savunma sistemleri AB’nin 22 savunma kabiliyeti önceliğinden biri olarak belirlenirken, Brüksel üye devletlerin hava savunmasında mevcut NATO sistemleriyle birlikte çalışacak ‘yeni nesil tamamen birlikte çalışabilir kabiliyetler’ geliştirmelerini istiyor.

AB ayrıca ortak tedariki arttırmayı amaçlayan ve ilk kez ABD yerine bloktaki üreticilerden satın alma konusunda hedefler belirleyen yeni bir savunma stratejisi üzerinde çalışıyor.

Savunma sanayii yöneticileri de mükerrerliği azaltmak ve uzun vadede Avrupa’nın sanayi temelini güçlendirmek için şirketler arasında daha fazla işbirliği ve ortaklık çağrısında bulundu.

Roma merkezli havacılık ve savunma grubu Leonardo’nun CEO’su Roberto Cingolani FT’ye verdiği demeçte, “Herkes herkesle konuşuyor. Avrupa vatandaşlarının geleceğini korumaya yardımcı olacak olası yolların ve daha uygun çözümlerin hangileri olduğunu görmek için şirketler arasında tartışmaya çalışıyoruz,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version