AVRUPA

Roma, bankacılık vergisinden geri adım atıyor

Yayınlanma

İtalya’da Meloni hükümeti, Avrupa Merkez Bankası da dahil olmak üzere bankacılık sektöründen gelen sert eleştirilere bir taviz olarak, kredi verenlere alternatif sunan yeni bir madde ile bankalara yönelik aşırı kâr vergisini değiştirmeye karar verdi.

Geçtiğimiz ay banka hisselerinin düşmesine neden olan ve çok eleştirilen verginin tüm sorumluluğunu üstlendiğini söyleyen Başbakan Giorgia Meloni, kısa bir süre önce önlemin kaldırılmasını reddetmiş ama değişiklik yapmaya açık olduğunu söylemişti.

Financial Times tarafından görülen taslak metne göre değişiklik, İtalyan bankalarının net faiz marjlarındaki artıştan elde ettikleri kazançları, bir defaya mahsus vergi ödemek yerine, temel rezervlerini güçlendirmek için kullanmalarına olanak tanıyor. Değişikliklerden önce verginin devlet kasasına yaklaşık 3 milyar avro toplaması bekleniyordu. Düzenlemelerin bu hafta parlamento tarafından onaylanması bekleniyor.

Bankalara önerilen bu ‘kaçış maddesi’, Avrupa Merkez Bankasının hükümeti, İtalya’nın bankacılık sektörünü bir gerilemeye karşı daha savunmasız hale getirme riski taşıdığı uyarısında bulunduğu vergiyi yeniden değerlendirmeye çağırmasının üzerinden iki hafta geçmeden gündeme geldi.

Vergi aynı zamanda Meloni’nin üç partili koalisyonu içinde de gerginlik yarattı. Eski başbakan Silvio Berlusconi’nin kurucusu olduğu, koalisyonun küçük ortağı Forza Italia gerilimin başlıca kaynağı. Eski başbakanın kızı Marina Berlusconi, etkili iş dünyası lobisi Confindustria’nın son toplantısında vergiyi açıkça eleştirdi.

Aile şirketi Fininvest’in, vergiden etkilenecek İtalyan varlık yöneticisi Mediolanum’da yüzde 30 hissesi bulunan Berlusconi, “‘Ekstra kâr’ kelimesini sevmiyorum, bunu yanıltıcı ve demagojik buluyorum. Bir kârın ne zaman ekstra ne zaman normal olduğunu kim belirler?. Eğer ‘fazlaysa’, ne ölçüde fazladır?” diye sordu.

Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini Ağustos ayında, AMB’nin faiz oranlarını artırma sürecine girmesiyle birlikte bankaların net faiz marjlarındaki artıştan elde edilen kârlara Roma’nın yüzde 40 oranında ‘beklenmedik gelir vergisi’ getirmeyi planladığını gece geç saatlerde açıklayarak uluslararası piyasaları altüst etmişti.

Banka hisseleri açıklamanın ertesi sabahı yaklaşık yüzde 10 değer kaybetmiş, fakat ertesi gün Maliye Bakanlığının verginin bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1’i ile sınırlandırılacağını açıklamasıyla kayıplarının bir kısmını telafi etmişti.

Yapılan son değişikliklere göre bankalar, vergi kapsamında borçlu olacakları tutarın 2,5 katını çekirdek sermaye rezervlerini güçlendirmek için ayırmaları halinde vergiden muaf olabilecekler. Değişiklik ayrıca vergiyi toplam varlıkların yüzde 0,1’i yerine bankaların risk ağırlıklı varlıklarının yüzde 0,26’sı ile sınırlandırıyor. 

Şu anda Forza Italia’nın başında bulunan Dışişleri Bakanı Antonio Tajani değişiklikleri memnuniyetle karşılarken, iyileştirilmiş tedbirin ‘tasarruf sahiplerini koruyacağını ve uluslararası piyasaları sakinleştireceğini’ söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version