Rusya Merkez Bankası’nın son raporuna göre Rus bankaları, temmuz ayında kârlarında ciddi bir artış kaydederek 306 milyar ruble net kâr elde etti.
Rus iştirak bankalarından alınan yaklaşık 44 milyar rublelik temettü hariç tutularak düzeltilen bu rakam, haziran ayındaki 225 milyar rublelik düzeltilmiş kârla karşılaştırıldığında 81 milyar rublelik ya da yüzde 36’lık bir artışa işaret ediyor.
Vedomosti gazetesinin haberine göre sektörün mayıs ve haziran aylarında aylık karlarında düşüşler görülmesine rağmen temmuz ayında özkaynak kârlılığı bir önceki aydaki yüzde 17,8’den yüzde 24,6’ya yükseldi.
Merkez Bankası, bu kâr artışını sağlayan iki temel faktörün altını çizdi. Bunlardan ilki temmuz ayında rublenin yüzde 0,7 oranında değer kaybetmesi sonucu 16 milyar rublelik pozitif kur yeniden değerlemesiydi.
Buna karşılık haziran ayında rublenin yüzde 4,7 oranında güçlenmesi nedeniyle 61 milyar ruble tutarında negatif bir yeniden değerleme gerçekleşmişti.
Kâr artışına katkıda bulunan ikinci faktör, net faiz ve net komisyon gelirlerini de içeren çekirdek gelir akışlarındaki artış oldu ve bu gelirler birlikte 51 milyar ruble (yüzde 8) arttı. Bu büyüme, artan işlem faaliyetlerinden ve kurumsal kredi portföylerinin yüzde 50’sini oluşturan değişken faizli kredilerdeki yüksek getirilerden kaynaklandı.
Ancak bankalar iştiraklerinden 32 milyar ruble daha az temettü alarak haziran ayına göre yüzde 63’lük bir düşüş yaşadı.
Haziran ayında 248 olan kârlı banka sayısı, temmuz ayında 250’ye yükseldi ve tüm bankaların yüzde 79’unu temsil etti. Kârlı bankaların toplam sektör varlıkları içindeki payı yılbaşından bu yana yüzde 98’de sabit kaldı.
Ülkenin en büyük bankası olan Sberbank, temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 8,2 artışla 141,2 milyar ruble net kâr elde ederken, özkaynak kârlılığı yüzde 25,6 oldu.