RUSYA

Rusya Dışişleri: ABD’nin Kiev’in Rusya içinde saldırı düzenlemesini serbest bırakacağı yönündeki açıklamaları psikolojik baskı kurma çabası

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Kiev’in Rusya içinde saldırı düzenlemesine yönelik kısıtlamaları kaldırabileceği yönündeki açıklamalarının Rusya üzerinde psikolojik baskı kurma girişimi olduğunu söyledi.

Ryabkov, “Bu psikolojik savaşın bir unsurudur ve Washington’un uzun süredir ülkemize karşı yürüttüğü hibrid savaşın bir parçasıdır. Bu, ülkemizin özel askeri operasyon için belirlenen tüm hedefleri tam olarak tamamlama yönündeki güçlü ve kesin kararlılığını psikolojik olarak etkilemeye yönelik bir girişimdir” dedi.

ABD’den gelen tırmandırıcı politika ve sinyallerin Rusya’yı rotasını değiştirmeye zorlamayacağını, aksine Washington ve müttefikleri için ek riskler yaratacağını vurguladı: “Bugün tanık olduğumuz sinyaller ve eylemler tırmanmaya yöneliktir. Bu açıklamalar bizi rotamızı değiştirmeye zorlamayacak, aksine nerede olurlarsa olsunlar ABD ve müttefikleri, müşterileri ve uyduları için ek riskler ve tehlikeler yaratacaktır.”

ABD’nin gerçekten kendi güvenliğiyle ilgileniyorsa, hükümetinin Ukrayna’nın füze saldırıları konusundaki kışkırtıcı açıklamalarına son vermesi ve Kiev hükümetine silah sağlamayı durdurması gerektiğini söyledi:

“Eğer iddia ettikleri gibi ABD kendi güvenliğini güçlendirmekle ilgileniyorsa, bu tür kışkırtıcı açıklamaları derhal durdurmalı ve doğal olarak özel askeri operasyon bölgesine her türlü silahı teslim etmekten kaçınmalıdır.”

Daha önce Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Batı’nın Kiev’e uzun menzilli füzelerle Rus topraklarına saldırı düzenleme yetkisi verdiğini söylemişti. Sözcüye göre bu karar kitle iletişim araçlarında resmileştiriliyor.

İngiliz The Times gazetesi, Kiev’e giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy’nin, Ukrayna’nın Rus topraklarını vurmak için uzun menzilli füzeler kullanmasına izin verme olasılığını görüşmeyi planladıklarını bildirdi. Washington’un böyle bir izin verme planları Bloomberg tarafından haberleştirildi. CIA direktörü Bill Burns de ABD’nin tutumunu yeniden gözden geçirebileceğini söyledi.

‘Rusya-İran askeri işbirliği uluslararası hukuka aykırı değil’

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Batı’nın İran karşıtı yaptırımlarını yorumlarken, Rusya ile İran arasındaki askeri-teknik işbirliğinin uluslararası hukuku ihlal etmediğini ve bölgesel dengeler üzerinde hiçbir etkisi olmadığını söyledi.

“Ülkelerimiz arasındaki askeri-teknik işbirliği, a) BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları da dahil olmak üzere uluslararası hukuka aykırı hiçbir unsur içermeyecek ve ülkemizin ulusal mevzuatını hiçbir şekilde ihlal etmeyecek ve b) bu işbirliğinin Orta Doğu’daki bölgesel denge üzerinde hiçbir etkisi olmayacak şekilde yürütülmektedir. Eğer Amerikalılar İran’dan Rusya’ya bazı tedariklerin yapıldığı konusunu gündeme getirmeye devam ederlerse, bu onların sorunudur. Böyle bir işbirliğinin olmadığına dair kapsamlı açıklamalar defalarca yapılmıştır” dedi.

Bununla birlikte Ryabkov, Rusya’nın politikası ve diğer ülkelerle işbirliğine ilişkin Washington’dan duyulan tek şeyin “kötü niyetli iddialar” olduğunu söyledi.

Diplomat sözlerini şöyle sonlandırdı: “Dolayısıyla bunu sağduyunun ötesinde bırakıyoruz ve kesinlikle kendi çıkarlarımız ve İran İslam Cumhuriyeti de dahil olmak üzere bizim gibi bu konuya ilgi gösteren tüm ülkelerle karşılıklı yarar ve eşit işbirliği hedeflerimiz doğrultusunda harekete geçeceğiz.”

İngiltere 10 Eylül’de Rusya’ya yardım ettikleri iddiasıyla İranlı yedi kişi ve kuruluşa yaptırım uygulamıştı. Bunlar arasında Baharestan Kish Company ve Saad Sazeh Faraz Sharif drone üreticileri de vardı. Tespit edilmesi halinde bu kişilerin İngiltere’deki hesapları dondurulacak. Ayrıca salı günü Almanya, İngiltere ve Fransa ortak bir bildiri yayınlayarak bu ülkelerin İran’a ve İran’dan uçuşlara ilişkin anlaşmayı derhal feshetme ve İran Havayolu şirketine karşı yaptırımlar uygulama niyetinde olduklarını açıkladılar. ABD Dışişleri Bakanı Blinken da İran’ın Rusya’ya balistik füze sevkiyatı yaptığını iddia etti ve yaptırımların yolda olduğunu açıkladı.

Moskova ve Tahran, İran’dan Rusya’ya silah sevkiyatı yapıldığı ve bu silahların Ukrayna’da kullanıldığı iddialarını reddetti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version