Rusya

Rusya, en büyük petrol çıkarma ekipmanı üreticisi Borets’i devletleştiriyor

Yayınlanma

Rusya, ülkenin en büyük petrol çıkarma ekipmanı üreticilerinden Borets’i, eski Yukos hissedarı Leonid Nevzlin ile bağlantıları nedeniyle devletleştirmek için dava açtı. Başsavcılık, şirketin yabancı kontrolünde olduğunu ve Rusya’nın ekonomik çıkarlarına aykırı hareket ettiğini belirtti.

Rusya, eski Yukos hissedarı Leonid Nevzlin ile bağlantıları nedeniyle önemli bir petrol çıkarma ekipmanı üreticisini devletleştirme kararı aldı.

Başsavcılık, ülkenin en büyük petrol çıkarma ekipmanı üreticilerinden petrol hizmet şirketi Borets’e dava açtı.

Kaliningrad Oblastı Tahkim Mahkemesi’nin internet sitesindeki dava kartından edinilen bilgiye göre, mahkeme başvuruyu 5 Şubat’ta kabul etti ve ilk duruşma 7 Mart’a ertelendi.

Interfax ajansı tarafından incelenen dava dilekçesinde, Borets şirketinin eski Yukos hissedarı Leonid Nevzlin ve iş ortakları, İngiliz vatandaşı Mark Shabad ve İsveç vatandaşı Gregory Stulberg tarafından kontrol edildiği belirtiliyor.

İddiaya göre Nevzlin, Shabad ve Stulberg, “stratejik öneme sahip holdingi devlet kontrolünden çıkardı ve Rusya Federasyonu’nun özel ekonomik önlemler ve yabancı yatırımcıların stratejik şirketler üzerindeki yasa dışı kontrolüne karşı koyma konusundaki mevzuatında belirlenen prosedürleri ihlal ederek yabancı yönetim altında tutuyor.”

Dilekçede ayrıca Nevzlin, Shabad ve Stulberg’in “stratejik işletmeler üzerindeki kontrolü Rusya Federasyonu mukimi olan Saltekor Investments şirketine devretmiş gibi göstererek, Rusya’nın en büyük petrol ve gaz sektörü aktörlerine hizmet verme ve bu sektör için kritik öneme sahip ürünlerin satışında avantajlı koşullar elde etme imkânı sağladıkları” kaydedildi.

Başsavcılık, adı geçen şahısların Rusya’da yaşamadıklarını ve “kendilerini ülkenin ulusal çıkarlarıyla ilişkilendirmediklerini” belirtti.

Dilekçede, söz konusu şahısların “Rusya ekonomisine zarar vererek ülkeyi stratejik olarak yenilgiye uğratmayı amaçlayan Batı devletlerinin agresif politikalarını izledikleri” de vurgulandı.

Kurum ayrıca Borets şirketinin kârının “yabancı yatırımcılar için belirlenen kısıtlamaları aşarak” yurt dışına çıkarıldığını belirtti.

Borets’in yanı sıra, Saltekor Investments ve Uluslararası Ticari Şirket Petrol Üretim Ekipmanları Geliştirme Merkezi de davada davalı olarak yer alıyor.

Borets, Federal Tekelcilikle Mücadele Teşkilatı ve Federal Devlet Mülkiyet Yönetimi Teşkilatı ise üçüncü şahıs olarak belirtiliyor.

Borets, kendisini elektrikli dalgıç pompaları (EDP) üretiminde lider olarak tanımlıyor.

Şirketin verilerine göre, Şubat 2023’te kurulan pompa sayısı açısından pazardaki payı dünya genelinde yüzde 24 ve Rusya’da yüzde 37’ydi.

2019’da Enerji Bakanlığı, ülkedeki petrolün yüzde 81’inin EDP’ler yardımıyla çıkarıldığını tahmin ediyordu.

Nevzlin, Yukos’un eski ortak sahibi. Rusya’da cinayet örgütlemek suçundan gıyaben müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Rusya’da devletleşme hamlesi: Servet dağılımında yeni bir sayfa mı?

Çok Okunanlar

Exit mobile version