Rusya’nın Çin’e doğalgaz tedarikini artırmaya yönelik yeni Sibirya’nın Gücü-2 boru hattı projesi uzun süredir beklemede.
South China Morning Post (SCMP) gazetesinin haberine göre, 2 bin 500 kilometre uzunluğundaki boru hattının geçeceği ülke olan Moğolistan, boru hattını 2028 yılına kadar ulusal kalkınma planına dahil etmedi.
Rusya, Moğolistan’a transit gelirlerine ek olarak yılda 50 milyar metreküp kapasiteli boru hattından gaz almayı teklif etmişti.
Fakat eski Moğolistan Güvenlik Konseyi üyesi Munhnara Bayarlhavga, SCMP‘ye verdiği demeçte Moskova’nın Pekin ile anlaşmaya varamadığını belirtti.
Bayarlhavga, “Uzun bir duraklamaya giriyoruz, zira Moskova artık Pekin’den istediği anlaşmayı alabileceğine inanmıyor ve proje muhtemelen daha iyi zamanlara kadar askıda kalacak,” ifadelerini kullandı.
Geçen yıllarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çinli mevkidaşı Xi Jinping’e Gazprom’un kaybettiği Avrupa pazarının yerini alması için doğalgaz alımını yılda 100 milyar metreküpe çıkarmasını önermişti.
Putin’in Pekin’e yaptığı ziyaretlere rağmen Çin Devlet Başkanı inşaat için onay vermedi.
Financial Times (FT) gazetesine göre engel gaz fiyatıydı. Çin doğalgaz fiyatının yerel seviyeye, yani bin metreküp başına yaklaşık 60 dolara düşürülmesini talep etti. Bu fiyat, Rus gazının Çin’e şu anki maliyetinden dört kat daha ucuz.
Moskova, geçen yılın sonlarında Sibirya’nın Gücü-2 projesinin yüksek hazırlık seviyesinde olduğunu ve tasarım sözleşmelerinin 2024’ün ilk çeyreğinde onaylanacağını iddia etmişti. Dönemin Başbakan Yardımcısı Viktorya Abramçenko, “Bundan sonra inşaata geçebiliriz,” demişti.
Moğolistan, maliyeti 8 ila 15 milyar dolar olarak tahmin edilen doğalgaz boru hattının inşası yoluyla bir yatırım girişi bekliyordu, ancak Şangay Sosyal Araştırmalar Akademisi uzmanı Li Lifan, “Rusya’nın parası yok ve Çin de hattı inşa etmek için acele etmiyor,” değerlendirmesini yaptı.