Rusya, Ukrayna’daki askeri müdahale sonrası ülkeden çekilen petrol devi Shell’e karşı 1 milyar doların üzerinde tazminat talep ediyor. Shell’in Sahalin-2 petrol ve doğalgaz sahasındaki hisselerinden çekilmesiyle başlayan hukuki süreç, Moskova Tahkim Mahkemesi’nde görülecek.
Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından ülkeden çekilen petrol devi Shell’den 1 milyar doların üzerinde tazminat talep ediyor.
Bu talep, Shell’in Rusya’dan çekilme kararı sonrasında varlıklarında 5 milyar dolarlık bir değer kaybına yol açan uzun ve zorlu hukuki mücadelenin son adımı olarak öne çıkıyor.
Shell, Pasifik’teki Sahalin-2 petrol ve doğalgaz sahasında yüzde 27,5 hisseye sahip olduğu ortak girişimden ayrılarak Rusya ile olan ilişkisini sonlandırmıştı.
Dün Rusya Başsavcılığı’nın Shell’e karşı kapsamlı bir dava açtığı bildirimişti.
Başsavcılıktan RIA Novosti’ye yağılan açıklamada, “1 milyar avrodan (yaklaşık 1,09 milyar dolar) fazla tazminat talep ediliyor,” dedi. Dava, Moskova Tahkim Mahkemesi’nde 11 Aralık’ta görülecek.
Dava kapsamında, İngiliz-Hollandalı enerji devine ait sekiz farklı kuruluş davalı olarak gösteriliyor: Shell PLC, Shell Energy Europe Limited, Shell Global Solutions International B.V., Shell International Exploration & Production Services, Shell Sakhalin Services B.V., Shell Sakhalin Holdings B.V., Shell Exploration & Production Services ve Shell Oil and Gas Development LLC.
Mahkeme tutanaklarına göre dava, Gazprom Export, Rusya Enerji Bakanlığı, Sahalin bölgesi yetkilileri ve Rusya Başsavcılığı tarafından açıldı.
Shell’in Rusya’dan çekilmesinin ardından, Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara yanıt olarak Moskova, Sahalin-2 sahasındaki kontrolünü pekiştirdi. Rusya hükümeti, geçtiğimiz yıl bu sahadaki varlıklara el koyarak yerel bir kuruluşa devretmişti.
Gazprom ve Japon şirketleri Mitsui ile Mitsubishi’nin de aralarında bulunduğu sahadaki tüm ortaklara, yeni kurulan işletmede eşdeğer hisseler önerildi. Fakat Shell, bu teklifi reddederek Moskova’nın şirketin hisselerini satmasına neden oldu.
Shell, 2022 yılı yıllık raporunda, Rusya’daki servis istasyonları ve madeni yağ operasyonları da dâhil olmak üzere tüm faaliyetlerinden çekilme niyetinde olduğunu açıklamıştı.
Ayrıca, Rusya ve Almanya’yı bağlayan Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı projesine yaptığı yatırımları da geri çekmeyi planladığını belirtmişti.
Shell, “ham petrol, petrol ürünleri, doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) dahil olmak üzere Rusya’daki tüm hidrokarbon faaliyetlerinden, hükümetin yeni direktiflerine uygun olarak aşamalı şekilde çekileceğini” duyurmuştu.