Diplomasi

Rusya ve ABD’den Abu Dabi’de mahkum takası

Yayınlanma

Rusya ve ABD 10 Nisan’da Abu Dabi’de mahkum takası gerçekleştirdi. Takas kapsamında Moskova, vatana ihanetten hüküm giyen Kseniya Karelina’yı, Washington ise yaptırımları delmekle suçlanan Artur Petrov’u serbest bıraktı. Bu, Trump yönetiminin göreve gelmesinden bu yana ikinci mahkum takası oldu.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ismi belirtilmeyen bir CIA yetkilisine dayandırdığı haberinde, Rusya ve ABD’nin 10 Nisan’da Abu Dabi’de mahkum takası yaptığını bildirdi.

Habere göre Moskova, vatana ihanet suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırılan ABD ve Rusya vatandaşı Kseniya Karelina’yı serbest bıraktı.

ABD ise Rusya vatandaşlığının yanı sıra Almanya vatandaşlığı da bulunan Artur Petrov’u salıverdi.

Petrov, yaptırımları delerek ABD yapımı mikroelektronik ürünleri Rusya’ya tedarik etmekle suçlanıyordu.

Karelina’nın avukatı Mihail Muşayilov, RBK gazetesine yaptığı açıklamada, müvekkilinin serbest bırakıldığını ve ailesiyle temas kurduğunu doğruladı.

Karelina hakkındaki karar geçtiğimiz ağustos ayında verilmişti. Genç kadın, akrabalarını ziyaret etmek için Los Angeles’tan geldiği Yekaterinburg’da geçen yılın şubat ayında gözaltına alınmıştı.

Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB), Karelina’nın Ukrayna ordusuna mali yardım sağlamakla suçlandığını belirtti.

FSB’nin verilerine göre, Karelina Şubat 2022’den itibaren “Ukraynalı kuruluşlardan birinin yararına para toplama faaliyetlerini kendi inisiyatifiyle yürüttü” ve bu paralar daha sonra Ukrayna ordusunun ihtiyaçları için kullanıldı. Söz konusu bağışın 51,8 dolar olduğu belirtildi.

Öte yandan Artur Petrov, Ağustos 2023’te ABD’nin talebi üzerine Güney Kıbrıs’ta gözaltına alınmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı’na göre Petrov, paravan şirketler aracılığıyla ABD’den mikroelektronik ürünler satın alıp bunları Rusya’ya gönderiyordu.

Petrov hakkında kaçakçılık, ihracat kontrolü ihlali ve kara para aklama dahil 11 suçlamada bulunuldu.

WSJ‘nin haberine göre, müzakerelere Amerikan tarafından CIA Direktörü John Ratcliffe, Rus tarafından ise ismi açıklanmayan üst düzey bir istihbarat yetkilisi katıldı.

Ratcliffe, takasın gerçekleştiği Abu Dabi Havalimanı’nda hazır bulundu.

Ratcliffe, “Bugün Başkan Trump, Rusya’da yasa dışı olarak gözaltında tutulan bir başka ABD vatandaşını evine getirdi. Yorulmadan çalışan CIA personeliyle gurur duyuyorum ve BAE hükümetine minnettarız,” ifadelerini kullandı.

WSJ‘ye göre, Ratcliffe CIA Direktörü olarak atanmasının ardından FSB Başkanı Aleksandr Bortnikov ve Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ile birkaç kez telefon görüşmesi yaptı.

Haberde, Bortnikov’un, Rusya ve Batı’nın geçtiğimiz yaz aylarında gerçekleştirdiği ve WSJ muhabiri Evan Gershkovich’in de serbest bırakıldığı kapsamlı mahkum takasıyla sonuçlanan müzakerelerde yer aldığı belirtildi.

Bu, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesinden bu yana Moskova ile Washington arasındaki ikinci mahkum takası oldu.

Şubat ayı ortasında, BTC-e borsası aracılığıyla 4 milyar ila 9 milyar dolar arasında kara para aklamakla suçlanarak ABD’de gözaltında tutulan Aleksandr Vinnik Rusya’ya iade edilmişti.

Vinnik suçlamaların bir kısmını kabul etmiş ve savcılıkla anlaşma yapmıştı; cezasının 2025 yazında verilmesi bekleniyordu ancak dava daha sonra kapatıldı.

Vinnik hakkında Rusya’da 2018 yılında 750 milyon rublelik siber dolandırıcılık suçlamasıyla gıyabi tutuklama kararı çıkarılmıştı. Moskova, Vinnik’in iadesini talep ediyordu.

Rusya ise karşılığında, uyuşturucu madde kaçakçılığı ve bulundurmakla suçlanan ABD’li öğretmen ve eski ABD Büyükelçiliği çalışanı Marc Fogel’i serbest bırakmıştı.

Fogel, yanında getirdiği marihuananın tıbbi amaçlı olduğunu (omurga ameliyatı sonrası ağrıları hafifletmek için) ve doktor reçetesi bulunduğunu savunmuştu.

Fogel, 2022 yılında 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstanbul’da Rusya ve ABD heyetleri arasındaki görüşmeler başladı

Çok Okunanlar

Exit mobile version