DİPLOMASİ

Rusya ve Pakistan, yaptırımları aşmak için ticarette takasa yöneliyor

Yayınlanma

Rusya ve Pakistan, ödeme güçlüklerini aşmak için takas ticareti mekanizması başlattı. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar, tarım ürünlerinin değişimini içeriyor ve Batılı yaptırımları bypass etmeyi amaçlıyor.

TASS ajansının haberine göre, Rusya ve Pakistan’dan şirketler bir takas ticareti mekanizması başlattı. Bu yöndeki anlaşma, bugün Moskova’da düzenlenen ilk Pakistan-Rusya Ticaret ve Yatırım Forumu kapsamında imzalandı.

Rus Astarta Agrotrading şirketi, Pakistan’ın Meskay & Femtee Ticaret Şirketi’nden mandalina ve pirinç karşılığında nohut ve mercimek ihraç edecek. Anlaşmaya göre Rus şirket 20 bin ton nohut tedarik ederken, Pakistanlı şirket de 20 bin ton pirinç tedarik edecek.

Bir başka anlaşmaya göre ise Rus tarafı 15 bin ton mandalina ve 10 bin ton patates karşılığında 15 bin ton nohut ve 10 bin ton mercimek tedarik edecek.

Habere göre, Pakistan Ticaret Bakan Yardımcısı Nasir Hamid, yaptığı açıklamada, “Rusya ve Pakistan karşılıklı ödemelerde bazı güçlükler yaşıyor. Bu nedenle iki şirket bir takas ticareti mekanizması başlatmaya karar verdi,” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, havale ve banka ödemelerini kullanmayan takas ticareti planlarının, şirketlerin Batılı yaptırım gözlemcilerinin gereksiz ilgisinden kaçınmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Reuters‘a konuşan kaynaklar, Rusya’nın son aylarda Çin ile takas ticaretine yeniden başlamayı görüştüğünü, ancak projenin çoğunlukla bireysel şirketler düzeyinde temkinli bir şekilde ilerlediğini bildirdi.

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı, üçlü takas anlaşmaları da dahil olmak üzere takas ve bunun resmileştirilmesi için farklı seçenekler sunan dış ticaret takas anlaşmalarına ilişkin bir kılavuz hazırladı.

Ödeme piyasasından bir kaynak Reuters‘e yaptığı açıklamada, “Şu anda Çin ile takas anlaşmaları yapılıyor, ancak bunlar ürünlerin değerinin önceden belirlendiği metaller ve tarım ürünleri için gerçekleşiyor,” değerlendirmesini yaptı.

Kaynağa göre Çin’de, bu ürünleri satın alan ve karşılığında Rusya’ya Çin malları sağlayan özel ekonomik bölgeler bulunuyor. Ancak sorun, Çin’in kaynak ve gıdadan başka bir şeye ihtiyaç duymaması ve Rusya Federasyonu’nun düzenli bir ithalatçısının bu takasta üçüncü bir taraf olması için Rus metalürjistleri ve tarım üreticileriyle pazarlık yapması gerekiyor.

Rusya, Pakistan’ın en büyük tahıl tedarikçisi haline geldi

Çok Okunanlar

Exit mobile version