Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nde Kırım Senatörü Sergey Tsekov, Berlin makamlarının 1990 tarihli ‘Almanya ile Nihai Çözüm’ başlıklı uzlaşı antlaşmasının hükümlerini uzun süredir çiğnediğini ve bu bağlamda Moskova’nın karşı hamle yapması gerektiğini belirtti.
RIA Novosti‘ye demeç veren Tsekov, Berlin’in Batı Almanya, Doğu Almanya, Fransa, Sovyetler Birliği, Birleşik Krallık ve ABD arasına 12 Eylül 1990’da Moskova’da imzalanan antlaşmanın hükümlerini görmezden geldiğini kaydetti.
‘2+4’ antlaşması olarak da bilinen ve Doğu ve Batı Almanya birleştiğinde imzalanan antlaşma, etkili silah kontrolü, silahsızlanma ve güven artırıcı tedbirlerin benimsenmesi de dahil olmak üzere Avrupa’da ‘adil ve güvenilir bir barışçıl düzenin’ oluşturulmasını öngörüyordu.
Tsekov’un yanı sıra Kırım’ın Alman ulusal-kültürel özerkliği başkanı Yuriy Hempel de söz konusu antlaşmanın feshedilmesi çağrısında bulundu. Antlaşmanın uygulanmadığına dikkat çeken Hempel, tüm Kırım Alman toplumunun da aynı görüşte olduğunu iddia etti.
15 Mart 1991 tarihinde yürürlüğe giren ve on maddeden oluşan antlaşma, Almanya’nın birleşmesinin dış politika yönlerini çözüme kavuşturmuş ve Almanya ile İkinci Dünya Savaşı’nın galip ülkeleri arasında barış antlaşması rolünü etkin bir şekilde üstlenmişti.
Antlaşmanın sonucu, Almanya’nın birliğinin yeniden tesis edilmesi ve ülkenin ‘iç ve dış işlerinde mutlak egemenliği’ olmuştu.