Rusya
Rusya’da devletleştirilen varlıkların değeri 2,4 trilyon ruble

Rusya Başsavcısı İgor Krasnov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, 2,4 trilyon ruble değerindeki özel şirket varlıklarının devletleştirildiğini rapor etti. Devletleştirilen şirketlerin bazılarının Ukrayna ordusunu finanse ettiği ve yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu belirtildi. Geçen yıl en az 67 şirketin devletleştirildiği ve bu trendin bu yıl daha da hızlandığı ifade ediliyor.
Rusya Başsavcısı İgor Krasnov, dün genişletilmiş yönetim kurulu toplantısında Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Başsavcılığın çalışmalarıyla 2,4 trilyon ruble değerindeki varlıkların devlet mülkiyetine geri kazandırıldığını bildirdi.
Krasnov, “Açtığımız davalar sonucunda, dördü yabancı kontrolünde olan beş stratejik işletme devlete geri kazandırıldı. Şirket sahipleri, ürün ve kârın bize düşman olan ülkelere aktarılması yönünde talimatlar veriyordu, altyapı gelişimine yatırım yapmıyorlardı, çalışanlarına karşı sosyal yükümlülüklerini yerine getirmiyorlardı ve vergilerini tam olarak ödemiyorlardı. Elde ettikleri parayı kendi ihtiyaçları için harcıyorlardı,” dedi.
Krasnov, devletleştirilen şirketlerden bazılarının Ukrayna ordusunu finanse ettiğini de sözlerine ekleyerek, savcılık çalışanlarını “özel şirketlerin devlet çıkarlarına aykırı kullanılmasını engellemeye” çağırdı.
Müsadere edilen şirketlerden elde edilen ilk gelirler hâlihazırda devlet hazinesine ulaşmış durumda.
Federal Mülk Yönetimi Teşkilatı (Rosimuşestvo) Başkanı Vadim Yakovenko’nun aktardığına göre, geçen yıl özelleştirmeden 132 milyar ruble gelir elde edildi ve bunun büyük bir kısmı daha önce devletleştirilen varlıkların satışından sağlandı.
Yakovenko, Rusya’nın en büyük otomobil bayii ağına sahip Rolf şirketler grubunun 35 milyar rubleye, kimya sektöründeki şirketlerin 38 milyar rubleye ve tarım işletmelerinin 42 milyar rubleye satıldığını belirtti.
İnterfaks ajansının haberine göre, Maliye Bakanı Anton Siluanov, bu yıl devletleştirilen varlıkların satışından en az 100 milyar ruble daha gelir elde etme hedefi koydu.
Öte yandan geçen sene Rusya’da toplam gelirleri 807,6 milyar rubleyi aşan ve varlıklarının değeri 544,7 milyar rubleden fazla olan en az 67 şirket devletleştirildi.
Devletleştirilen işletmelerin toplam varlık değeri 2023’te yaklaşık 483,5 milyar ruble, 2022’de ise 280,5 milyar ruble civarındaydı.
Geçen yıl en çok devletleştirilen işletmeler gıda endüstrisinde (19 şirket), gayrimenkul işlemlerinde (12 şirket) ve ticarette (6 şirket) faaliyet gösterenler oldu.
Devletleştirme nedenleri arasında ise en sık yolsuzlukla mücadele yasasının ihlali (29 şirket), 90’lardaki yasa dışı özelleştirme (8 şirket), zararın karşılanması (11 şirket) ve aşırılık yanlısı faaliyetlere katılım (2 şirket) veya aşırılıkçı faaliyetler (3 şirket) yer aldı.
Şirketlerin en az yüzde 64’ünün devletleştirme kararları kapalı oturumlarda alındı.
Bu yılın başlarında “devletleştirme” süreci önemli ölçüde hızlandı: Ülkenin en büyük tahıl tüccarı Rodniye Polya, en büyük depo sahibi Raven Rusya ve Moskova’nın yolcu trafiği açısından ikinci büyük havalimanı olan Domodedovo Havalimanı’nın sahiplerinden alınmasına karar verildi.
Rusya Maliye Bakanlığı, bütçe üzerindeki baskıyı azaltmak için özelleştirme istiyor
Rusya
Rusya’da Wildberries’deki ortaklık krizi mahkemede çözüldü

Rusya’nın en zengin kadını Tatyana Kim, eski eşi Vladislav Bakalçuk ile girdiği mal paylaşımı davasını kazandı. Mahkeme kararıyla Bakalçuk’un ülkenin en büyük e-ticaret şirketi Wildberries’teki yüzde 1’lik hissesi Kim’e geçti ve böylece Kim şirketin tek sahibi oldu. Geçen aylarda Wildberries ve Russ şirketlerinin birleşme sürecinde medyada ses getiren anlaşmazlıklar yaşanmıştı
Rusya’nın en zengin kadını Tatyana Kim, eski eşi Vladislav Bakalçuk ile girdiği mal paylaşımı davasını kazanarak ülkenin en büyük e-ticaret şirketi Wildberries’in tek sahibi oldu.
Moskova Savyolovskiy Bölge Mahkemesi, Kim lehine karar vererek Bakalçuk’un Wildberries LTD’deki yüzde 1’lik hissesinin Kim’e devredilmesine hükmetti.
Bu kararla birlikte Kim, şirketin yüzde 100’ünün sahibi oldu. Karar, Wildberries ve Russ şirketlerinin ortak açıklamasında duyuruldu.
Mahkeme ayrıca, Kim’in Wildberries Bank’taki yüzde 100 hissesinin ve kişisel banka hesaplarındaki tüm fonların da kendisine ait olduğuna karar verdi.
Şirket yetkilileri, “Böylece mahkeme, Tatyana Kim’in tüm dava taleplerini kabul etti,” açıklamasını yaptı.
Wildberries, 2004 yılında kuruldu. 2019 yılı sonuna kadar Kim (o dönemki soyadıyla Bakalçuk) Wildberries LTD’nin yüzde 100’üne sahipti, ancak daha sonra şirketteki yüzde 1’lik hisseyi eşi Vladislav Bakalçuk’a devretti.
Geçen yılın haziran ayında Wildberries ve Rusya’nın en büyük açık hava reklamcılık şirketi Russ, dijital bir ticaret platformu oluşturmak amacıyla birleşme planlarını duyurdu.
Temmuz ayında RVB LTD adında bir ortak girişim kuruldu. Bu şirketin yüzde 65’i Wildberries LTD’ye, yüzde 35’i ise Russ grubunun ana varlığı olan Stinn LTD’ye ait.
Vladislav Bakalçuk, birleşmeye karşı çıkarak Russ’un sahipleri olan Levan ve Robert Mirzoyanov kardeşler tarafından “düşmanca bir devralma” girişimi olduğunu iddia etti.
Bu konuda yardım istemek için Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov ile görüştü.
Tatyana Kim ise bu iddiaların asılsız olduğunu belirterek, işlemin tüm yasalara uygun olarak gerçekleştiğini ve boşanma davası açtığını duyurdu.
Boşanma işlemleri bu yılın şubat ayında tamamlandı.
Yaşanan çatışma, 18 Eylül 2024’te Moskova’nın merkezindeki Wildberries ofisi yakınlarında çıkan silahlı çatışmayla doruğa ulaştı.
Olayda iki kişi hayatını kaybetti, aralarında Çeçenistan’dan üç MMA dövüşçüsünün de bulunduğu on kişi yaralandı.
Şirket, silahlı kişilerin Bakalçuk’un çevresinden olduğunu iddia etti. Kim ise eski eşini “1990’lar tarzı” yöntemlere başvurmak yerine “yasal çerçevede hareket etmeye” çağırdı.
Forbes, 2025 yılında Tatyana Kim’i Rusya’nın en zengin kadını ilan etti. Kim’in servetinin 4,6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Rusya
Rusya Savunma Bakanlığı’nda ikinci general rüşvetten hapis cezası aldı

Rusya Savunma Bakanlığı’nda rüşvet soruşturmaları devam ediyor. Eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Vadim Şamarin, büyük miktarda rüşvet almaktan suçlu bulunarak 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şamarin, Sergey Şoygu’nun Savunma Bakanlığı görevinden ayrılmasından sonra rüşvetten hapis cezası alan ikinci general oldu.
Rusya Savunma Bakanlığı’nda görevli ikinci bir general, rüşvet suçlamasıyla hapis cezasına çarptırıldı.
Moskova Garnizon Askeri Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Rusya Silahlı Kuvvetleri Ana İletişim İdaresi Başkanı Vadim Şamarin’i yedi yıl hapis cezasına mahkum etti.
Korgeneral Şamarin, devlet savunma siparişlerini yerine getirirken iki büyük rüşvet almaktan suçlu bulundu.
İnterfaks haber ajansının aktardığına göre, Şamarin cezasını yüksek güvenlikli bir cezaevinde çekecek.
Şamarin, Sergey Şoygu’nun Savunma Bakanlığı görevinden ayrılmasından sonra rüşvetten hapis cezası alan ikinci general oldu.
Ocak ayında mahkeme, 2021-2023 yılları arasında Moskova’yı koruyan 1. Özel Amaçlı Hava Savunma Birliğini komuta eden Tümgeneral Konstantin Ogiyenko’ya 8 yıl yüksek güvenlikli cezaevi cezası vermişti.
Hem Ogiyenko hem de Şamarin’in rütbeleri söküldü. Şamarin’e ayrıca yedi yıl boyunca devlet kurumlarında görev alması yasaklandı.
Mahkeme, Şamarin’in 36 milyon ruble değerindeki mal varlığına da el koydu. Şamarin’in davası kapalı oturumda görüldü.
Generalin soruşturmacılarla işbirliği anlaşması yapması nedeniyle süreç, delillerin incelenmediği özel bir usulle ilerledi.
Şamarin hakkındaki soruşturma
Şamarin, geçen yılın mayıs gözaltına alınmıştı. Soruşturma, Şamarin’in Nisan 2016’dan Ekim 2023’e kadar Perm’deki Telte telefon fabrikasının genel müdürü Aleksey Vısokov ve aynı kuruluşun baş muhasebecisi Yelena Grişina’dan toplam 36 milyon ruble rüşvet aldığını tespit etti.
Şamarin’e bu paranın, Savunma Bakanlığı ihtiyaçları için tedarik edilen ürünlerin hacmini ve maliyetini artırma karşılığında ve “genel himaye” için ödendiği belirtildi.
Şamarin hakkında ifade veren kişi, eski astı ve İletişim Planlama İdaresinin başkanı Tümgeneral Aleksandr Ogloblin oldu.
Ogloblin, Ağustos 2018’de büyük çaplı dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmıştı. Eylemlerinden kaynaklanan zararın 1,6 milyar ruble olduğu tahmin ediliyordu.
Şubat 2022’de Ogloblin, 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılmış, devlet nişanları ve rütbesi alınmıştı. Fakat Şamarin’i “ihbar etmesinin” ardından cezası ıslah çalışmalarına çevrilmişti.
Ogloblin, 28 Şubat 2024’te serbest bırakıldı, ancak ekim ayında devletin teçhizat siparişlerini yerine getirirken büyük miktarda rüşvet almak suçlamasıyla tekrar tutuklandı. Bu kez Ogloblin hakkında ifade veren kişi Şamarin oldu.
Savunma Bakanlığı’nda temizlik
Savunma Bakanlığı’ndaki “temizlik”, Şoygu’nun görevden ayrılmasından kısa bir süre önce başladı.
Nisan 2024’te, milyarlarca rublelik rüşvet davasıyla ilgili olarak kilit yardımcısı Timur İvanov gözaltına alındı ve tutuklandı.
Ardından iki bakan yardımcısı daha, ordu generalleri Pavel Popov ve Dmitriy Bulgakov cezaevine gönderildi.
Öte yandan Popov, Patriot tema parkının inşaatında zimmete para geçirmekle, Bulgakov ise 1,3 milyar rublelik yolsuzluk anlaşmaları yapmakla suçlanıyor.
Bunların yanı sıra, Savunma Bakanlığı Ana Personel İdaresi Başkanı Korgeneral Yuriy Kuznetsov, 30,5 milyon ruble değerinde bir yazlık ev şeklinde rüşvet almakla suçlanarak gözaltında bulunuyor.
Ayrıca, 58. Ordu eski komutanı Tümgeneral İvan Popov, Zaporijya oblastında tahkimat inşaatında kamu parasını zimmete geçirmekle suçlanıyor.
Rüşvet davaları kapsamında, Leningrad Askeri Bölgesi Lojistikten Sorumlu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Valeriy Mumincanov ve Merkez Askeri Bölgesi Otomotiv ve Zırhlı Araç Hizmeti Başkanı Tümgeneral Denis Putilov da tutuklu bulunuyor.
Rusya’da devletleştirilen varlıkların değeri 2,4 trilyon ruble
Rusya
Kremlin: ABD ile Ukrayna müzakereleri zorlu ilerliyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ile Ukrayna’daki çözüm sürecine ilişkin müzakerelerin zorlu ilerlediğini belirtti. Peskov, bu zorluklardan Kiev rejimini ve savaş şahinine dönüşen AB ülkelerini sorumlu tuttu. Rusya ve ABD diplomatları son iki ayda altı kez yüz yüze görüşme gerçekleştirmesine rağmen somut bir sonuca ulaşılamadı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada, ABD ile Ukrayna’daki çözüm sürecine ilişkin müzakerelerin zorluklarla karşılaştığını belirtti.
Peskov, İnterfaks haber ajansına yaptığı açıklamada, “İşler oldukça zor ilerliyor,” dedi ve bu zorluklardan Kiev rejimini ve “bir anda savaş şahinine dönüşen” AB ülkelerini sorumlu tuttuğunu ifade etti.
Peskov, ABD ile temasların “devam edeceğini” ancak henüz somut bir gelişme olmadığını vurguladı.
Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Donald Trump arasında yeni bir görüşme konusunda da anlaşma sağlanamadığını belirten Putin’in yardımcısı Yuriy Uşakov, “Bu telefon görüşmesi hakkında konuşuluyor. Henüz bir anlaşmaya varılmadı,” dedi.
Son iki ayda Rus ve Amerikalı diplomatlar, nisan başında yapılan iki görüşme dahil olmak üzere en az altı kez yüz yüze görüştü.
Ancak bu görüşmelerin hiçbiri somut bir sonuç getirmedi. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev, 2-3 Nisan tarihlerinde Washington’a bir ziyaret gerçekleştirdi ve 10 Nisan’da iki ülkenin heyetleri İstanbul’da yaklaşık 6 saat görüştü.
ABD, 18 Mart’ta enerji tesislerine karşılıklı saldırılara 30 günlük bir moratoryum konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Ancak bu “anlaşma” 18 Nisan’da sona eriyor ve Kremlin henüz moratoryumu uzatmaya hazır olduğunu açıklamadı.
Uşakov, İnterfaks‘a yaptığı açıklamada, Rus tarafının moratoryumla ilgili durum hakkında Amerikalı ortaklara “belirli sinyaller” ileteceğini söyledi ancak ne hakkında olduğunu belirtmedi.
Trump’ın başlangıçtaki planları, Paskalya’ya (20 Nisan) kadar ateşkes sağlamaktı, ancak Beyaz Saray bu hedefin gerçekçi olmadığını kabul etti.
Reuters‘ın daha önce kaynaklara dayandırdığı haberine göre, yönetim barış anlaşmasının “önümüzdeki aylarda” bile mümkün olmayacağından endişe ediyor.
Fox News‘in kaynaklarına göre, Trump, Putin’den memnun değil ve onun müzakere sürecini kasıtlı olarak uzattığına inanıyor.
Kanala göre Beyaz Saray, Rusya’nın “gölge filosuna” karşı sert yaptırımlar uygulama olasılığını değerlendiriyor.
Trump daha önce Rus petrolü satın alan ülkelere yüzde 500’e kadar gümrük vergisi uygulayabileceğini söylemişti.
Trump’ın ekibi Kremlin’in barış anlaşması şartları konusunda ikiye bölündü
-
Görüş2 hafta önce
Sosyalizmin yeni dünya-sistemindeki yeri – 4
-
Görüş2 hafta önce
Yemen’de 48 saatlik Husi karargâhı ziyareti…
-
Avrupa2 hafta önce
Komünist Parti’ye karşı ilk ‘Twitter devrimi’: Moldova’da 16 yıl önce ne olmuştu?
-
Dünya Basını2 hafta önce
Wolfgang Münchau: Trump’ın tarifeleri küreselleşmenin sonudur
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan için Şili neden önemli?
-
Görüş1 hafta önce
Trump’ın gümrük vergileri ticaret savaşını tetikliyor
-
Görüş5 gün önce
Avrupa’da savaşa hazırlık tam gaz: Fransız askeri haritacılar Romanya’da ne arıyor?
-
Söyleşi1 hafta önce
Çin uluslararası sistemi nasıl değerlendiriyor? Şanghay, Hangzhou ve Pekin’den akademisyenlerle özel söyleşi