Rusya’nın bankacılık sistemi, ABD’nin yaptırım tehdidi nedeniyle Çin bankalarının ödeme yapmayı büyük ölçüde reddetmesinin beraberinde giderek artan bir yuan sıkıntısı yaşıyor.
6 Ağustos salı günü, bankalar arası piyasada gecelik yuan kredisi oranları yıllık yüzde 20’ye yükseldi.
Bloomberg Economics‘in Rusya ekonomisti Aleksandr İsakov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımımda bankalar için yuan likiditesi maliyetinin tarihsel rekoruna ulaştığını belirtti.
Çin’de bankalar birbirlerine bir günlüğüne yüzde 2’nin biraz altında bir oranla borç veriyor.
Böylece Rusya ve Çin’deki yuan kredilerinin maliyeti arasındaki fark neredeyse on katına çıktı. İsakov, bu farkın iki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin durumu hakkında kötü bir gösterge olmadığını vurguladı.
Yuan kredileri, Moskova Borsası’nı ve kamu bankalarının ‘dost’ ülkelerdeki iştiraklerini etkileyen haziran ayındaki ABD yaptırımlarının ardından Rusya’da keskin bir şekilde artmaya başladı.
Çin’in başlıca kamu bankaları yaptırım uygulanan Rus muadilleriyle operasyonlarını askıya aldı ve Çin Merkez Bankası, Rusya’da döviz alım satımı yapmayı reddetti.
Bu çerçevede, bankalar arası piyasada yuan kredi faizleri yıllık yüzde 5’in üzerine çıktı, 5 Ağustos’ta neredeyse yüzde 10’a yükseldi ve 6 Ağustos’ta iki katına erişti.
İsakov’a göre bu durum, ‘yuan likiditesi açığının ağırlaşmasına’ ve ayrıca Rus ve Çin bankaları arasındaki sorunların çözülmediğine işaret ettiğini kaydetti.
Piyasa kaynaklarının Kommersant gazetesine verdiği bilgiye göre Çin bankaları şu anda Rus şirketlerinin yuan cinsinden yaptığı transferlerin yaklaşık yüzde 80’ini iade ediyor.
Mevcut son ödeme kanallarından biri olan Çin sınır bankaları, rublenin yuana dönüştürülmesini kısıtladı.
Bloomberg‘e göre, Çin’de satılan hammaddeler için yapılan ödemeler bile askıda kalıyor. Ajansın kaynakları, sorunların metalürjistleri ve tarım ihracatçılarını etkilediğini söyledi.
Merkez Bankası’nın temmuz ayında yaptığı açıklamaya göre Rus döviz piyasasında yuan dışında neredeyse hiç döviz kalmadı. Verilere göre yuan, döviz piyasasının yüzde 99,6’sını işgal ediyordu.