DİPLOMASİ
Rusya’dan Trump’a petrol ve Kuzey Kutbu’na erişim teklifi

Moskova, Donald Trump yönetimine Rus doğal kaynakları konusunda bir anlaşma teklifinde bulundu. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev, Amerikalı petrol şirketlerinin Rusya’ya geri dönebileceğini ve Kuzey Kutbu’nda ABD ile ortak projelere ilgi duyduklarını belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ABD ile güvenlik garantisi karşılığı nadir toprak metalleri konusunda anlaşma imzalamayı düşünürken Moskova, Donald Trump yönetimine Rus doğal kaynakları konusunda bir anlaşma teklif etti.
Interfaks ajansının haberine göre Suudi Arabistan’daki görüşmeler öncesinde açıklamalarda bulunan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev, Rusya’nın Amerikalı petrol şirketlerinin ülkeye geri dönebileceğine inandığını ve Kuzey Kutbu’nda ABD ile ortak projelere ilgi duyduğunu söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Riyad’da Amerikalılarla görüşmek üzere seçilen üç delegeden biri olan Dmitriyev, Moskova’nın ABD ile ekonomik işbirliğini yeniden başlatmanın önemli olduğunu düşündüğünü kaydetti.
Amerikalı büyük petrol şirketlerinin Rusya’da “çok başarılı işler” yaptıklarını belirten Dmitriyev, “Bir noktada geri döneceklerine inanıyoruz, zira Rusya’nın onlara verdiği doğal kaynaklara erişim fırsatından neden vazgeçsinler ki?” dedi.
Dmitriyev sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin Kuzey Kutbu ve diğer alanlar da dahil olmak üzere ortak projeler yapmalıyız, ortak projeler daha başarılı olmamızı sağlayacaktır.”
Dmitriyev’e göre ABD şirketleri Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle 300 milyar dolar kaybetti ve Joe Biden yönetimi Rus ekonomisinin durumu hakkında “pek çok yanlış mesaj verdi”.
Ukrayna’ya dönük askeri müdahaleden önce Rusya’da petrol üretimi yapan tek bir büyük ABD şirketi vardı: O da Sahalin-1 projesinin yüzde 30’una sahip olan Exxon Mobil’di.
Yaptırımların uygulanmasının ardından şirket projeden çekildiğini açıkladı, ancak hissesini hiçbir zaman satamadı: Başlangıçta bunu 2023’te yapması gerekiyordu, ancak Moskova son tarihi iki kez —en son 2026’nın sonuna kadar— uzattı.
Savaşın patlak vermesinin ardından, SSCB’nin son yıllarındaki çöküşün ardından ülkenin üretimini geri kazanmayı başardığı önde gelen ABD petrol sahası hizmet şirketleri Halliburton, Schlumberger ve Baker Hughes da Rusya’dan çekildiklerini açıkladı.
Putin, 2025 yılına kadar ülkenin kendi hidrokarbon sondaj ve arama teknolojilerine sahip olmasını ve bunların payının yüzde 80’e ulaşmasını talep etti.
Rusya hükümeti, 2050 yılına kadar Maden Kaynak Tabanının Geliştirilmesi Stratejisi’nde, madencilik ve maden arama çalışmalarında ithal ekipmana bağımlılığın devam ettiğini kabul etmişti.
Strateji belgesine göre bu oran sondaj ekipmanları için yüzde 90’dan, madencilik makineleri için yüzde 50’den ve yer jeofizik ekipmanları için yüzde 30’dan fazla.