On yılı aşkın süredir diplomatik bağları olmayan Suriye ve Suudi Arabistan’ın büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaştıkları bildirildi.
Reuters’ın, Şam’a bağlı bölgesel bir kaynaktan aktardığına göre, Riyad ile Şam arasındaki temaslar, Suudi Arabistan’la Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın önemli bir müttefiki olan İran arasındaki bağların yeniden kurulmasına yönelik dönüm noktası niteliğindeki anlaşmanın ardından ivme kazandı.
Riyad ile Şam arasındaki bağların yeniden kurulması, Arap devletlerinin, 2011’den bu yana Esad yönetimi ile ilişkileri normalleştirme hamlelerinde şimdiye kadarki en önemli gelişme olarak ifade ediliyor.
Şam’a bağlı ikinci bir bölgesel kaynak Reuters’e verdiği demeçte, iki hükümetin nisan ayının ikinci yarısında Ramazan Bayramı’ndan sonra büyükelçilikleri yeniden açmaya hazırlandıklarını söyledi.
Körfez’deki bir diplomat kararın, Suudi Arabistan’da üst düzey bir Suriye istihbarat yetkilisi ile yapılan görüşmelerin sonucu olduğunu aktardı.
Körfez diplomatı, üst düzey Suriye istihbarat yetkilisinin Riyad’da “günlerce kaldığını” ve büyükelçiliklerin “çok yakında” yeniden açılması için bir anlaşmaya varıldığını söyledi.
Diplomat ayrıca, Suriye-Suudi görüşmelerinin, nisan ayında Suudi Arabistan’da yapılması beklenen bir sonraki Arap zirvesinde Suriye’nin askıya alınmasını kaldıracak bir oylamanın önünü açabileceğini söyledi.
Reuters’a konuşan bölgesel kaynaklardan biri ise bu yetkiliyi, “Suriye istihbarat komitesine başkanlık eden Hussam Louka” olarak tanımladı.
Henüz konuyla ilgili Riyad ve Şam’daki yetkililerden bir yorum gelmedi.
Arap dünyasına dönüş
Bir diğer Arap ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri, Esad’ı yakın zamanda eşiyle birlikte Abu Dabi’de kabul ederek, Esad’la ilişkilerin normalleştirilmesine öncülük etti.
Esad geçtiğimiz ay da Umman’ı ziyaret etmişti.
Suriye ile Arap dünyası arasındaki normalleşmenin ivme kazanarak derinleşmesi bekleniyor.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud bu ayın başlarında Esad’la angajmanın Suriye’nin Arap Ligi’ne geri dönmesine yol açabileceğini, ancak şu anda böyle bir adımı tartışmak için çok erken olduğunu söylemişti.
ABD, bölge ülkelerinin Esad ile bağları normalleştirme hamlelerine karşı çıkarken, Suriye’ye yönelik yaptırımları da aynı zamanda bölge ülkelerine yönelik baskı aracı olarak kullanıyor.