AVRUPA

Savaşlar Alman silah şirketi Renk’in siparişlerini katladı

Yayınlanma

Alman tank parçaları üreticisi Renk, tüm zamanların en yüksek sipariş sayısını bildirirken, CEO’su ‘sürdürülebilirlik’ odaklı yatırımcıları iklim hedeflerine ulaşmak istiyorlarsa ‘barışçıl, demokratik, özgür bir dünyayı’ savunan şirketleri kucaklamaya çağırdı.

Financial Times’a göre (FT) gelirlerinin %70’ini askeri uygulamalardan elde eden Bavyeralı tank ve fırkateyn dişli kutusu ve şanzıman üreticisi, 2023 yılında siparişlerin neredeyse üçte bir oranında artarak 1,3 milyar avroya yükseldiğini ve toplam sipariş birikiminin 4,6 milyar avroya ulaştığını söyledi.

Şirketin hisseleri, şubat ayında Frankfurt borsasına kote olmasından bu yana, Ukrayna ve Ortadoğu’da patlak veren kara savaşlarının ardından yatırımcıların savunma sanayiine ısınmasıyla neredeyse iki katına çıktı. 

Renk CEO’su Susanne Wiegand, “Nihayetinde barışçıl, demokratik ve özgür bir dünya sürdürülebilirliğin temelidir. Bu ESG [Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim] mantığına aykırı değil… aksi takdirde kimse yel değirmenleri ve enerji dönüşümüyle ilgilenmez,” dedi.

Avrupalı savunma şirketleri, hangi faaliyetlerin ‘sürdürülebilir’ olduğunu belirleyen katı AB düzenlemeleri nedeniyle uzun süredir hayal kırıklığına uğramış ve bazı durumlarda finansman bulmakta zorlanmışlardı. Avrupa Yatırım Bankası, savunma gruplarına kredi verme yetkisini değiştirmesi için bazı AB üye ülkelerinin baskısı altında kaldı.

Renk, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 926 milyon avro gelir elde ettiğini bildirdi ve Norveç, Hollanda ve Hindistan da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen siparişler nedeniyle bu yıl satışlarda 1 milyar avroyu geçmeyi beklediğini söyledi.

Yeni Delhi’ye yaptığı ziyaretten yeni dönen Wiegand, şirketin Hindistan’daki yerel personelin yeteneklerini ve eğitimini artırmayı planladığını söyledi.

Şirketin Arjun muharebe tankının yeni nesli için parça üretme konusunda Hindistan hükümetiyle son görüşmeleri yaptığını da doğruladı.

Şirketin küresel pazar için üretim yapmak üzere Çin yerine Hindistan’ı üretim üssü olarak tercih ettiğini belirten Wiegand, “Hindistan bize kültürel yakınlığıyla, gücüyle ve insanlarıyla büyük bir pazar ve büyük bir ülke. Çin’in Tayvan’a ilişkin hedeflerini de takip ediyoruz ve bu da bize Çin’deki riskimizi azaltmamızı söylüyor,” diye ekledi.

Wiegand, Renk’in Çin’de askeri üretim yapmadığını ve sadece yerel müşteriler için bazı endüstriyel parçalar ürettiğini belirtti.

Wiegand, tedarik zinciri sorunlarının artık ‘kontrol altında’ olduğunu söyledi ve “Parçalarınızı almak ve dakiklik talep etmek için çok daha fazla çalışmanız gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version