Avrupa

Silah şirketleri Brüksel’deki lobi faaliyetlerini artırdı

Yayınlanma

Şubat 2022’de savaş Avrupa’nın kapısına dayandığından beri, savunma şirketleri Brüksel’deki varlıklarını önemli ölçüde artırıyor.

POLITICO tarafından yapılan bir veri araştırmasına göre, Avrupa’nın en büyük savunma şirketlerinin lobi bütçeleri 2022 ve 2023 yılları arasında yaklaşık yüzde 40 arttı.

Şirketlerin çoğu, Avrupa Birliği’nin başkentinde artan nüfuz talebini karşılamak için son üç yılda Brüksel merkezli ekiplerini genişletti.

Yirmi yıldır savunma sektörüne danışmanlık yapan kamu işleri danışmanlık şirketi Rud Pedersen’in ortağı ve savunma ve güvenlik grup direktörü Line Tresselt, “Güvenlik ortamının katı gerçekliğinden kaynaklanan benzeri görülmemiş bir ilgi görüyoruz,” dedi.

Avrupalı silah üreticileri AB’den gelen paranın yerel şirketlere gitmesini isterken, yabancılar da pastadan pay almak istiyor. 

Tresselt, “Bu Ukrayna’daki geniş çaplı işgale verilen bir yanıttan daha fazlası: EDIP [1,5 milyar avroluk Avrupa Savunma Sanayi Programı], aynı zamanda Avrupa Savunma Fonu, yaklaşan AB savunma beyaz kitabı, yeni atanan savunma komiseri ve NATO’nun değişen duruşu ile birlikte… sektör için AB yapımı politikalarda büyük bir artış var,” dedi.  

AB’nin en büyük 10 savunma firması (Airbus, Leonardo, Thales, Rheinmetall, Naval, Saab, Safran, KNDS Deutschland, Dassault ve Fincantieri) üye ülkelerde lobi yaptıklarında lobi faaliyetlerini AB Şeffaflık Sicilinde beyan etmek zorunda.

STK’ların oluşturduğu LobbyFacts veritabanının arşivleri de 2022 ve 2023 başlarındaki önceki kayıtlarla bir karşılaştırma yapma imkanı veriyor.

2022’de ilk 10’un kümülatif harcamaları 3,95 milyon avro ile 5,1 milyon avro arasında değişiyordu; 2023’te bu rakam 5,5 milyon avro ile 6,7 milyon avro arasına yükseldi.

Yelpazenin alt uçları dikkate alındığında, bu sadece bir yıl içinde yüzde 40’lık bir artışa denk geliyor.

Bu eğilim özellikle harcamalarını iki katına çıkaran İsveçli savunma devi Saab ile kendini gösteriyor; onu lobi faaliyetlerini önemli ölçüde artıran Airbus ve Dassault izliyor.

Artan bütçelerin yanı sıra, bu şirketlerin çoğunluğu ekiplerini güçlendirdi. Ankete katılan firmaların yüzde 90’ı 2024 yılında Brüksel’de çıkarlarını temsil etmek üzere ek tam zamanlı personel işe aldıklarını bildirdi.

Thales, lobi ekibini 3,5 kişiden 10 kişiye çıkararak bu konuda başı çekti. Leonardo da ekibini 3’ten 5’e çıkararak onu takip etti.

Tresselt, bir zamanlar ABD’nin askeri varlığı nedeniyle Almanya ve Polonya gibi ulusal pazarlara odaklanan şirketlerin artık Brüksel’de de yer edinmeye başladığını sözlerine ekledi.

Örneğin ABD’li savunma devi Lockheed Martin, geçtiğimiz mayıs ayında ilk kez AB lobicilik siciline kaydoldu ve şimdiden Avrupa Parlamentosu’nda iki lobici görevlendirdi.

Bu arada ABD’li havacılık firması RTX’in de Brüksel’de çıkarlarını savunan iki tam zamanlı lobicisi ve dört dış temsilcisi var.

Çok Okunanlar

Exit mobile version