AMERİKA

Singapur Baltimore köprüsünün çökmesiyle ilgili çifte soruşturma başlattı

Yayınlanma

Singapur, şehir devletinin bayrağını taşıyan bir geminin ABD’nin Maryland eyaletinde bir üst geçitle çarpıştığı Baltimore köprüsünün çökmesiyle ilgili çifte soruşturma başlatacak. Kazada altı inşaat işçisinin öldüğü tahmin ediliyor.

Singapur Denizcilik ve Liman İdaresi çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Baltimore’daki Francis Scott Key Köprüsü’ne çarpan Dali adlı geminin Singapur’a kayıtlı olması nedeniyle ülke yasalarına tabi herhangi bir kuralın ihlal edilip edilmediğini belirlemek üzere bir soruşturma yürüteceğini söyledi.

Singapur’a kayıtlı gemilerin idarecisi olarak yetkili kurum, gemilerin deniz emniyeti ve güvenliği, deniz çevresinin korunması ve gemideki sosyal, yaşam ve çalışma koşullarını kapsayan uluslararası ve ulusal kural ve düzenlemelere uymasını sağlamaktadır.

Çarşamba günü geç saatlerde Singapur Ulaştırma Güvenliği Soruşturma Bürosu’nun gelecekteki deniz kazalarını ve olaylarını önlemeye yönelik dersleri belirlemek için ayrı bir soruşturma yürüteceği de eklendi. Büro, ülkenin Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor.

Singapur Ulaştırma Bakanı Chee Hong Tat çarşamba günü Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, “Bir bayrak devleti olarak, memurlarımız soruşturmaları tam olarak desteklemek için ABD Sahil Güvenlik ve ajanslarıyla yakın bir şekilde çalışacaktır” dedi ve ekledi: “Bu zor zamanda düşüncelerim Baltimore halkıyla birlikte.”

Dali adlı gemi, salı günü erken saatlerde limandan çıkarken güç kaybederek Baltimore köprüsüne çarpmış, araçlar ve insanlar nehre düşmüştü. Kaza sonrası ABD’nin Doğu Sahili’ndeki en işlek limanlardan birini olan Baltimore limanı bloke oldu. Olay sonrasında altı kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Gemi Singapur merkezli nakliye şirketi Grace Ocean’a ait ve şehir devletinden bir başka şirket olan Synergy Marine tarafından işletiliyor.

Synergy’ye göre gemi köprünün sütunlarından birine çarparak çökmesine neden oldu. Gemide bulunan 22 mürettebatın tamamına ulaşıldı.

Singapur liman idaresi daha önce yaptığı açıklamada Synergy’nin çarpışmadan hemen önce Dali’nin “anlık bir itiş gücü kaybı” yaşadığını bildirdiğini söyledi. Sonuç olarak, rotasını koruyamadı ve Francis Scott Key Köprüsüne çarptı.

Yetkili, geminin köprüye çarpmadan önce acil durum prosedürlerinin bir parçası olarak demirlerini attığını bildirdi.

Taşımacılık felç oldu

Merkezi Tokyo ve Singapur’da bulunan Japon denizcilik şirketi Ocean Network Express (ONE), Nikkei Asia’ya yaptığı açıklamada limanın kapanması nedeniyle Baltimore’a ve Baltimore’dan yapılan seferleri geçici olarak durduracağını söyledi.

ONE, Baltimore’a doğrudan hizmet sunmuyor, ancak Norfolk’tan Baltimore’a kamyon aracılığıyla intermodal sevkiyat sağlıyor. İntermodal taşımacılık, malların gemi, kamyon ve tren gibi çeşitli taşıma modları kullanılarak tek bir seferde taşınması anlamına geliyor.

Yapılan açıklamada, “Özel kargo yönetim ekibimiz şu anda Baltimore bölgesine ve Baltimore bölgesinden transit ve planlanmış sevkiyatlardaki tüm kargoları gözden geçiriyor” denildi. “Alternatif rota seçeneklerini görüşmek üzere potansiyel olarak etkilenen tüm müşterilerle doğrudan iletişime geçeceğiz” ifadesi kullanıldı.

S&P Global Market Intelligence tedarik zinciri araştırma müdürü Chris Rogers, kesintinin kuzeydoğu ABD tedarik zincirlerini zorlayacağını, konteyner ve dökme yük modlarındaki bazı yüklerin potansiyel olarak Wilmington, Delaware ve Philadelphia, Pennsylvania’daki yakın limanlara yönlendirileceğini belirtti.

Otomobil piyasaları olumsuz etkilenebilir

Moody’s Analytics çarşamba günü yayınladığı bir notta, Baltimore’un özellikle Çin ve Japonya gibi Asya-Pasifik’in en büyük otomobil ihracatçıları için önemli bir araç ithalat merkezi olması nedeniyle olayın öncelikle otomobil piyasalarını etkilediğini belirtti.

Notta, “Küresel kömür ticaretinin yaklaşık %1,5’ini oluşturan ABD’nin deniz yoluyla kömür ihracatının dörtte birinden fazlasının potansiyel aksaklıklarla karşı karşıya kalması nedeniyle kömür piyasası da etkileniyor” denildi.

Değerlendirmeye göre, “Bu durum, jeopolitik eylemler nedeniyle tedarikçi ilişkilerinde geçmişte yaşanan değişimleri anımsatarak küresel kömür ticareti dinamiklerini etkileyebilir.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version