ASYA

Singapur Savunma Bakanı: ABD-Çin savaşı hepimiz için felaket olur

Yayınlanma

Singapur Savunma Bakanı Ng Eng Hen, Hint-Pasifik bölgesindeki hükümet liderlerini ve askeri komutanları karşılıklı anlayışı derinleştirmeye ve fikir birliğini güçlendirmeye çağırdı.

Ng, çarşamba günü Singapur’daki üç günlük IMDEX Asya 2023 denizcilik fuarının açılış töreninde yaptığı konuşmada:

“Bana göre, tüm hükümet liderlerinin en büyük önceliği, en azından önümüzdeki on yıl içinde, daha uzun olmasa da, Asya’da fiziksel bir çatışmadan kaçınmaktır. … Bu felaket başımıza gelirse, nedeni ve gerekçeleri ne olursa olsun, bildiğimiz dünya kökten değişecek ve gerçekten de fakirleşecek” dedi.

64 yaşındaki Ng, “Avrupa ve Asya’da eşzamanlı bir savaş hepimiz için felaket olur” uyarısında bulundu.

‘Çin olmadan hiçbir küresel zorluğun üstesinden gelinemez’

Ukrayna savaşına atıf yapan Ng, yakın ve uzak ülkeler hala bununla boğuşurken, Rusya’nın 2020’de küresel ihracatın yalnızca %2’sini oluşturduğunu akılda tutmanın önemli olduğunu söyledi.

Buna karşılık, Asya’da bir savaşın “birçok ülke için varoluşsal” olabileceğini vurgulayan bakan, 2020 itibarıyla Asya’nın en büyük ekonomik ve askeri gücü olan Çin’in küresel ihracatın yaklaşık %15’ini oluşturduğunu belirtti. Pekin ayrıca Güneydoğu Asya’daki ülkelerin en büyük ticaret ortağıdır.

“Dünya, muhtelif mallar ve yaşam tarzımız için temel olan telefonlarımız, arabalarımız, çamaşır makinelerimiz, giysilerimiz, ayakkabılarımız ve mobilyalarımız gibi birçok temel ürünün üreticisi olan Çin’e bağımlıdır” diyen Ng, küresel karbon emisyonlarının azaltılması da dahil olmak üzere Çin’in girdisi olmadan hiçbir küresel zorluğun üstesinden gelinemeyeceğini belirtti.

Asya’daki bir çatışmanın, “mevcut dört imparatorluğun yok edildiği ve dünya haritasının milletler ve devletler için tam anlamıyla değiştirildiği Birinci Dünya Savaşı’nın sonrasına benzer bir etkiye sahip” olabileceğini savunan Ng, “Çatışma sonrası hayatlar bir daha asla eskisi gibi olmaz” dedi.

Ng, sürmekte olan ekonomik ayrışma çabalarını da eleştirdi ve nihayetinde, sınır nerede çizilirse çizilsin, bu tür önlemlerin etkisinin “tüm ülkeler için, özellikle de ülkelerin giderek daha fazla taraf seçmek zorunda kalacakları için, acı yaratacağını,” söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version