Mayıs ayında yapılan seçimlerden beri hükümetin kurulamadığı Lübnan’da cumhurbaşkanı koltuğu da boş kalınca oluşan siyasi boşluğa şimdilik çözüm bulundu. Yaraya pansuman niteliğindeki çözümün kalıcı olması ancak iki kampa bölünmüş durumdaki siyasi tarafların asgari bir mutabakatta buluşması ile mümkün.
Lübnan Parlamentosu önceki gün, Necip Mikati liderliğindeki geçici hükümetin anayasa uyarınca cumhurbaşkanının yetkilerini üstlenebileceğine karar verdi.
Büyük bir ekonomik krizin içindeki Lübnan’ın Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 6 yıllık görev süresinin dolmasıyla makamını terk etti. Avn, görev süresinin son gününde açıkladığı kararında, Mayıs 2022 seçimlerinden sonra kurulan Necip Mikati başbakanlığındaki geçici hükümetin “istifa kararnamesini” imzaladığını duyurdu. Avn, Parlamento’ya gönderdiği mektupta geçici hükümetin cumhurbaşkanının görevlerini üstlenemeyeceğini ve meşru olmadığını ileri sürerek milletvekillerinden Mikati hükümetini görevden almasını istedi.
Beşinci kez deneyecekler
Parlamento Başkanı Nabih Berri mektubu görüşmek üzerine milletvekillerini genel kurula çağırdı. Oturumdan sonra açıklama yapan Berri, geçici hükümetinin cumhurbaşkanının görevlerini üstlenebileceğini duyurdu ve Parlamento’nun önümüzdeki 10 Kasım Perşembe günü Cumhurbaşkanı’nı seçmek için beşinci kez toplanacağını açıkladı.
Normal şartlarda yenisi seçilene kadar, cumhurbaşkanının yetkileri hükümete geçiyor ancak geçici sıfatıyla bu görevi yapan hükümetin, cumhurbaşkanının tüm yetkilerini kullanmasının meşru olup olmadığı tartışılıyor. Yeni hükümetin kurulabilmesi veya cumhurbaşkanının seçilebilmesi dair olumlu bir işaret olmadığı için bu durum, ekonomik krizle cebelleşen ülkede, yürütme erkinin elini zayıflatıyor.
Mayıs seçimlerinde oluşan dengeler, Hizbullah ve Hizbullah karşıtları şeklinde özetlenebilecek iki ana bloktan birinin çoğunluğu sağlamasına izin vermiyor. Bu durum hükümet kurulmasını engellediği gibi cumhurbaşkanı seçilme sürecini de olumsuz etkiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçilebilmesi için ya Maruni partilerin ortak bir aday çıkarması ya da ana siyasi blokların uzlaşması gerekiyor. Ancak hem bölünmüş durumdaki Maruniler anlaşamıyor hem de cumhurbaşkanlığı koltuğu, yürütülen hükümet pazarlıklarında koz olarak elde tutuluyor.
Ordu: İzin vermeyiz
Öte yandan Lübnan Ordusu yürütmede oluşan siyasi boşluğun ülkenin güvenliğine zarar verilmesi amacıyla kullanılmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Genelkurmay Başkanı General Joseph Avn, “Mevcut durumun suiistimal edilmesine ve vatanımızın şüpheli hareketlilikler ile güvenlikle alakalı olaylara açık hale gelmesine izin vermeyeceğiz. Güvenlik kontrol altında ve Lübnan’ın korunması da bizim sorumluluğumuzda. Geçmişte ülkenin güvenliğine zarar verilmesine izin vermediğimiz gibi bugün de vermeyeceğiz” dedi.