DİPLOMASİ

Stoltenberg: Uzun menzilli füzelerin Rusya’da kullanılıp kullanılamayacağına her ülke kendi karar verecek

Yayınlanma

NATO’nun görevden ayrılan genel sekreteri Jens Stoltenberg pazartesi günü (16 Eylül) yaptığı açıklamada Ukrayna’nın Rusya topraklarını vurmak için uzun menzilli füzeler kullanmasına ilişkin görüşmeleri memnuniyetle karşıladığını fakat bu konudaki kararın müttefikler tarafından alınması gerektiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Moskova’nın saldırı düzenleme kabiliyetini sınırlandırmak için Ukrayna’nın uzun menzilli ABD ATACMS ve İngiliz Storm Shadows gibi Batı menşeli füzeleri Rusya’nın derinliklerine ateşlemesine izin verilmesi için aylardır müttefiklerine taleplerde bulunuyor.

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ve ABD Başkanı Joe Biden cuma günü Washington’da Kiev’in Rusya’daki hedeflere karşı uzun menzilli füzeleri kullanmasına izin verilip verilmeyeceği konusunda görüşmelerde bulundu. Herhangi bir karar açıklanmadı.

Londra ve Washington bölündü iddiası

Starmer Ukrayna’ya uzun menzilli silah kullanma yetkisi verilmesinden yanayken, Biden’a göre bu karar, bu tür saldırılara izin verilmesinin NATO ile Rusya arasında doğrudan bir savaşa yol açıp açmayacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Stoltenberg LBC radyosuna verdiği demeçte, “Bu gelişmeleri ve kararları memnuniyetle karşılıyorum ancak nihai kararları müttefiklerimiz verecektir. Müttefiklerin bu konuda farklı politikaları var,” dedi.

İddialara göre bazı ABD’li yetkililer bu tür füzelerin kullanımına izin verilmesinin Kiev’in Rus ordusuna karşı savaşında önemli bir fark yaratacağı konusunda derin kuşkulara sahip.

Rusya’nın olası misillemesi sorulduğunda Stoltenberg “savaşta risksiz seçenek olmadığını” söyledi.

NATO şefi, “Fakat bizim için, Birleşik Krallık için, NATO için en büyük riskin Başkan Putin’in Ukrayna’da kazanması olacağına inanmaya devam ediyorum,” diye ekledi.

“Rusya, Britanya ile doğrudan çatışmaya girebilir”

Kremlin’in eski danışmanlarından Sergey Markov cuma günü sosyal medya platformu Telegram’da yaptığı açıklamada, Britanya söz konusu olduğunda Moskova’nın, Kiev’in Rusya’ya Storm Shadow füzeleri atmasına izin vermesi halinde Londra’nın Rusya ile hibrid bir vekalet savaşından doğrudan silahlı saldırıya geçtiğini ilan edebileceğini söyledi.

Markov, Rusya’nın Moskova’daki İngiliz büyükelçiliğini ve Londra’daki kendi büyükelçiliğini kapatabileceğini, Rusya’ya yakın İngiliz insansız hava araçlarını ve savaş uçaklarını, örneğin Karadeniz üzerinde vurabileceğini ve muhtemelen Romanya ve Polonya’daki üslerinde Storm Shadow’ları taşıyan F-16 savaş uçaklarına füze atabileceğini savundu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version