Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çin ile ABD arasındaki gerilimde ‘tarafsızlığa’ yönelik çağrısına bir tepki de Britanya’dan geldi.
Başbakan Rishi Sunak, Çin’i “Britanya’nın iktisadi güvenliğine tehdit” olarak nitelendirdi.
Sunak açıklamasında ülkesinin, Çin’in Tayvan’ın güvenliğine oluşturduğu tehditlerle ilgili ‘en yakın müttefiklerinin’ endişelerini paylaştığını ve konuyu ABD Başkanı Joe Biden’a ilettiğini söyledi.
Sunak ayrıca, Britanya’nın kendi başına bir ‘dış politika süper gücü’ olduğunu iddia ederek, Çin konusunda diğer Avrupa ülkeleriyle işbirliği yapmaya gerek olmadığını savundu.
İngiliz lider, Çin’in oluşturduğu meydan okuma konusunda ‘net’ olduklarını ve buna karşı kendilerini korumaları gerektiğini söyledi.
Sunak, Brexit’ten sonra İngiltere’nin dünyada daha geniş bir etkiye sahip olurken, aynı zamanda diğer Avrupa ülkeleriyle karşılıklı çıkar temelinde çalışabileceğini söyledi.
İngiliz lider, Birleşik Krallık’ın küresel statüsünün örnekleri olarak, ABD ve Avustralya ile Aukus anlaşmasını, AB ile Windsor çerçeve anlaşmasını, İngiliz-Fransız zirvesini ve CPTPP Asya-Pasifik ticaret bölgesine katılımı hatırlattı.
İç politika üzerine de konuşan Sunak, İngiliz ulusal sağlık sisteminde (NHS) özel sektörün rolünün artırılmasını istedi.