Financial Times, Şangay merkezli Yeni Kalkınma Bankası’nın (NBD) Suudi Arabistan’ı dokuzuncu üye olarak kabul etmek için görüşmelere başladığını yazdı. BRICS bankası olarak da bilinen finans kurumu bu hamlesiyle ABD merkezli Bretton Woods düzenine alternatif olma yolunda ilerliyor.
BRICS Bankasının Financial Times’a yaptığı açıklamada “Ortadoğu’da Suudi Arabistan Krallığına büyük önem veriyoruz ve şu anda onlarla nitelikli bir diyalog içerisindeyiz” ifadeleri kullanıldı.
Financial Times Suudi Arabistan’ın BRICS Bankasına katılımını “Üyelik dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın Çin ile daha yakın ilişkiler peşinde olduğu bir dönemde, Riyad’ın BRICS ülkeleriyle olan bağlarını güçlendirecektir. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, geçen yılın sonlarında krallığı ziyaret ettiğinde ülkelerin ilişkilerinde ‘yeni bir dönem’i selamlamış ve Pekin Mart ayında Suudi Arabistan ile İran arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması için bir anlaşmaya aracılık etmişti” şeklinde yorumlamadı.
Financial Times’ın ulaşmaya çalıştığı Suudi yetkililer yorum yapmaktan kaçındı.
Yeni Kalkınma Bankası, BRICS ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından 2015 yılında kuruldu. Beş kurucu üye 96’dan fazla projeye 33 milyar dolar kredi verdi. Banka Birleşik Arap Emirlikleri ve Bangladeş’i de üyesi yaptı.
Ukrayna savaşı ise bankanın fonlarını seferber etme yeteneğini yeniden değerlendirmesine neden oldu. Rusya kurucu üye olarak bankanın yüzde 19’una sahip. Savaşın etkisiyle banka Rusya’daki 1,7 milyar dolarlık riskini ve toplam varlıklarının yüzde 6,7’sini askıya almak zorunda kaldı. Banka bu adımı yatırımcılara Rusya’ya karşı Batı destekli yaptırımlara uyduğunu göstermek zorunda kaldığı için attı.
İşte böyle bir dönemde Suudi Arabistan’ın da BRICS Bankasına katılımı gündeme geldi.